Kis bicebóca - Tíz hónappal ezelőtt kevés embert sajnáltak úgy ezen a planétán, mint Gilles Yapi-Yapót: 2014. november 9-én a svájci Brügglifeld stadionban kettétörte térdét egy durva talpalás. Az orvosok nyolcféle sérülést állapítottak meg, s még azt sem zárták ki, hogy az elefántcsontparti labdarúgó élete végéig mankóval jár. Yapi-Yapo azonban visszatért.

 
 

Gilles Yapi-Yapót, az FC Zürich játékosát egy svájci bajnoki meccsen rúgta le nyújtott lábbal Sandro Wieser, az Aarau védője – kiváltva ezzel a világ ellenszenvét. Yapi-Yapónak leszakadt a térdkalácsa, elszakadtak térdszalagjai, porcleválása volt, a meniszkuszából letört egy darab, a combizma is meghúzódott, csontzúzódásoktól szenvedett. Egy lyukas garast nem adtak volna felépüléséért. Több újság megírta: vége a pályafutásának.

Ő azonban nem esett kétségbe, sőt olyat tett, amire senki nem számított: egy nappal a sérülése után, mint a kis Bicebóca, két mankóval lebicegett edzésre. A játékostársai azt mondják, ekkor kezdték el elhinni azt, hogy nincs vége Gilles Yapi-Yapo pályafutásának.

A legtöbb klubnál ilyenkor menne a sajnálkozás, mindent áthatna a pátosz, de egy idő után mindenki megfeledkezne a játékosról. Az FC Zürichnél azonban egy héttel a horrorsérülés után bejelentették, hogy akár rendbe jön a térde, akár nem, a klub edzőként számol vele a jövőben, mégpedig a korosztályos csapatainál. Gilles Yapi-Yapo a zürichi Tages-Anzeigernek adott interjújában hangsúlyozta, ez a bizalom is szerepet játszott gyors felépülésében.

Gilles Yapi-Yapo hívő ember. Számtalan balhés és áttivornyázott év után – már jóval harminc felett – a kereszténységben talált megnyugvást. S bár bízott felépülésében, ő is állítja: csoda történt. Valójában szó sincs csodáról. Annál inkább szó van sebészekről, és az utókezelésben, a felépülésben segítő szakemberekről. És, persze, hasonlóan fontos volt Gilles Yapi-Yapo akaratereje, és a türelem, amellyel viselte a gyógytornákat, a kezelés magányos, hosszú óráit, a sok kényszerpihenőt.

Gilles Yapi-Yapo pedig nemrég újra bajnoki meccset játszott Svájcban az FC Zürich színeiben. Mi több, gólt is lőtt az FC Thun ellen. Mára pedig már ő a csapat kapitánya. Az FC Thun ellen egyébként az ellenfél csapatában játszott Sandro Wieser is. A pályán egy szót sem szólt egymáshoz a két játékos, de a mérkőzés végén mezt cseréltek. És ebben a gesztusban minden benne van: az egykori áldozat megbocsátott a meggondolatlan, 21 éves, liechtensteini válogatottnak. Sandro Wieser számára ez megkönnyebbülés, ugyanakkor még hátra van számára egy bírósági tárgyalás – ugyanis a brutális szabálytalansága után az FC Zürich beperelte őt szándékos testi sértés miatt.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!