A nagy visszatérésekről szólhat a most kezdődő szezon a világklasszis magyar kajakosnőknél. A hírek szerint a szülés után versenyezni fog két olimpiai bajnokunk, Kozák Danuta és Csipes Tamara, továbbá a külföldről hazaérkező DouchevJanics Natasa, de a hosszabb időt kihagyó Szabó Gabriella is újból vízre száll. Csipes Tamara nyilatkozott lapunknak.

 

– Magyarországon négy olyan család van, ahol a szülő és gyermeke is olimpiai bajnok lett. Ide tartoznak önök is, hiszen édesapja és egyben edzője, Csipes Ferenc is olimpiai bajnok kajakozó. Jó az, hogy családi kapcsolatban áll az edzőjével, vagy néha terhes? 

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy szélsőségesebb, mint egy sima edző és tanítvány kapcsolat, a jó dolgok sokkal jobbak, a rosszabbak pedig sokkal rosszabbak.

– Hüttner Csaba szövetségi kapitány arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy nálunk a rutinos klasszisok és a fiatal, sikerre éhes generáció tagjai is világszínvonalat képviselnek. A nevek alapján akár két szuper négyest is össze lehetne állítani, annyira erős a női mezőny.

– A kajak-kenu sikersportág Magyarországon, több a példakép, és ez vonzza a gyerekeket. Sok a kitartó és tehetséges lány, persze azért nem mindenki olyan ultratehetség, mint az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta vagy a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin, aki emellett 31 világbajnoki címet is szerzett. Viszont ha nagyon sűrű a mezőny, ez mindenkit előrevisz, mert nincs választás, nem lehet azt mondani, nem baj, ha idén kicsit gyengébben szerepelek, mert azután nagyon nehéz visszakerülni a legjobbak közé, hiszen mindenki ott akar lenni. Külföldön, azokban az országokban, ahol van 2-3 tehetségesebb versenyző, ott nyilván nem húzzák egymást, hiszen akkor is kijuthatnak egy világversenyre, ha netalántán rosszabb évük volt.

– A hétvégi rangsoroló versenyen és a jövő heti szegedi Világkupa-viadalon még nem indul. A szövetségi kapitány szerint senkivel sem kivételeznek, csak a válogatókon elért eredmény számít az Eb-re és vb-re utazó keret kijelölésekor. Mikor áll először rajthoz?

– Június elején az első válogatón, és nagyon szeretnék a júniusi belgrádi Európa-bajnokságra kijutni. Remélem, hogy valamelyest vissza tudok térni, ezzel együtt nekem nyilván nem ez az év a legfontosabb, hanem jövőre a kvalifikációs versenyekre, majd a 2020-as tokiói olimpiára szeretnék százszázalékos állapotba kerülni.

– A kislánya hat hónapos. Nemrég azt nyilatkozta, néha egy pici bűntudata van, hogy a felkészülés idején nem lehetnek minden percben együtt. 

– Én készülök, ahogy az erőmből telik, de nyilván most a kislányom az első. Igazából ezt nagyon jól megoldottuk. Mivel az apukája napközben dolgozik, Olívia itt van velem az edző- táborban, van egy szuper segítségem, amikor én edzek, ő vigyáz rá, egyébként meg én vagyok vele. 

– Lehet, hogy majd ő lesz a Csipes család harmadik olimpiai bajnoka? 

– Úgy legyen.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!