A héten lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, az augusztusi, riói olimpia biztonsági főnöke. A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető ezredes távozását az igazságügyi minisztérium nem indokolta. A brazil sajtó szerint a beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket.

 
Őrzik a nyugalmat Rióban - Fotó: Ricardo Moraes, Reuters

Egy nappal később távozott George Hilton sportminiszter is. Ennek ellenére több kormánytisztviselő is kijelentette, hogy a nyári olimpia előkészületei jól haladnak, és azokat a személyi változások nem befolyásolják. „Az instabilitás, a politikai zavarok és a gazdasági nehézségek rossz dolgok, és képesek bizonytalanságot előidézni, de az embereknek tudniuk kell, hogy a biztonsági műveletek másból is állnak, mint 85 ezer emberből (ekkora lesz a biztonsági erők létszáma az olimpián – a szerk.). Nincs ok az aggodalomra” – magyarázta Andrei Rodrigues, az ország legfontosabb eseményeit felügyelő kormányzati ügynökség vezetője.

Az országban milliós tüntetéseken tiltakoznak az állami korrupció ellen és követelik az elnök és a kormány távozását.

A Zika-vírus terjedése miatt a nézők és a sportvezetők, de különösen a vizes helyszínek részvevői (kajak-kenusok, evezősök, vitorlázók) aggódnak. A szervezők a héten elismerték, hogy nem úgy fogynak a jegyek, ahogy eredetileg tervezték.

Minderről az jut eszembe, amit Rejtő Jenő írt a Vesztegzár a Grand Hotelben című örökbecsű regényében. „A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy »mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!« – nyomban kitör a pánik.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!