A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 fős versenyzői csapatra számít a 2016. augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián. Magyarország eddig 34 kvótát szerzett. Az ugyan csalódást okozott, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott sem a világligán, sem a kazanyi világbajnokságon nem járt sikerrel, de jó esetben legközelebb a 2016 eleji szerbiai Európa-bajnokságon megválthatja a riói repülőjegyet.

 
A cél: több kvóta, mint a londoni olimpián - Fotó: Szalmás Péter, MTI

Ugyanakkor az úszómedencében Hosszú Katinkával, Cseh Lászlóval és Gyurta Dániellel az élen eddig tizenhatan teljesítették az olimpiai kvalifikációs időt, Risztov Éva pedig a kazanyi vizes vb-n a nyílt vízi 10 kilométeres számban csípte el az olimpiai kvótát. Atlétikában tíz versenyző, köztük Baji Balázs (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Pars Krisztián (kalapács) és Márton Anita (súlylökés) teljesítette az olimpiai szintet. Emellett vitorlázásban (2) és sportlövészetben (5) szereztünk már kvótát. Itt alig két hete az ifjú Péni István az azerbajdzsáni Világkupa-versenyen légpuskában, korábban pedig a pisztolyos Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia, valamint Sidi Péter és a szintén puskás Szabián Norbert nyert jogot az olimpiai indulásra. Győrik Csaba szövetségi kapitány az év elején lapunknak úgy nyilatkozott: 3-6 kvóta megszerzésére számít, úgy tűnik, ez a jóslat beválik.

Csütörtök óta már javában folyik a kajakosok, kenusok küzdelme a kvótát érő helyekért a kvalifikáció szempontjából legfontosabbnak számító milánói világbajnokságon. A döntőkre a hétvégén kerül sor. Londonban a sportágnak 14 kvótája volt, de Rióban még többet szeretnének.

Jövő héten a dzsúdósoknak szoríthatunk a kazahsztáni Asztanában kezdődő kvalifikációs vb-n. A nőknél súlycsoportonként a világranglista első tizennégy helyezettje, a férfiaknál súlycsoportonként az első huszonkét versenyző szerez indulási jogot hazájának. Nagy András szakágvezető lapunknak elmondta, hogy a kvalifikációs világrangsor jelenlegi állása szerint Csernoviczki Éva a 48 kg-osok között a 10., 57 kg-ban Karakas Hedvig a 12., a 78 kilogrammos dzsudós, Joó Abigél pedig a 11. helyen áll. A fiúknál a jelenlegi helyzet szerint hatan léphetnének a tatamira Rióban. 90 kilogrammban például Tóth Krisztián vezeti a listát, 73 kg-ban Ungvári Miklós a 4., +100 kilogrammban Bor Barna a 2. helyen áll. A kvalifikációs időszak 2016. május 30-ig tart, a cél a pozíciók megtartása, illetve erősítése. Ami pedig a világbajnokságot illeti, a szakágvezető neveket nem említve így fogalmazott: „A szakma két érmet és egy pontszerző helyet vár.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!