A németek és a portugálok már ott vannak a legjobb négy között, a fennmaradó két helyért a spanyolok, a franciák, az angolok és az olaszok küzdenek. Ma már talán könnyebben lehet megtippelni a jövő hét vasárnapi döntő győztesét is. Vagy mégsem?

  <h1>Biros Péter</h1>-
  <h1>Kammerer Zoltán - elől</h1>-

Biros Péter

- – Kép 1/2

Lesz-e „meglepetéscsapat” az elődöntőben, és ki lesz végül a bajnok – kérdeztük Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, aki Londonban az olimpia megnyitóján hazánk zászlóját viszi majd, Hargitay Andrást, a magyar úszósport első világbajnokát, Hegedűs Csaba birkózót, a 100. magyar olimpiai aranyérem birtokosát, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakost, Kovács Antalt (Atom Antit), a magyar cselgáncssport eddigi egyetlen olimpiai bajnokát és Nagy Lászlót, a világ egyik legjobb kézilabdázóját.

Biros Péter: Annak örülök, hogy a korábbi labdarúgó-világversenyekkel ellentétben, most a támadó játék a jellemző, minden meccsen vannak parázs jelenetek, gólhelyzetek és szép gólok. Kiderült, hogy a jó csapatjáték mennyire fontos, a hollandok is annak estek áldozatul, hogy a sok klasszis egyé­nieskedett, a csapat nem működött. Szívem szerint egy angol–portugál döntőt néznék, ahol az angoloknak szurkolnék. Ám a német–görög meccset látva, a realitás német–spanyol finálét ígér, habár a világbajnok megizzadhat a franciákkal szemben.

Hargitay András: Nem vagyok nagy futballrajongó, de az Európa-bajnokságot nézem, bár a késő éjjeli találkozókat többször ki kellett hagynom, mert ügyletes voltam az állatkórházban. Tetszik a csapatok támadó játéka, mert a focit gólra játsszák, viszont nagyon nem tetszik a futballhuliganizmus, ami a mostani Eb-n is megjelent. A német–görög meccs is megmutatta, hogy lehet sportszerűen szurkolni. Azt sajnálom, hogy „elhervadt a tulipán”, mert a hollandok harmatgyengén teljesítettek. A magabiztosan játszó németek mellé az angolokat várom az elődöntőbe, már csak azért is, mert Európában ez a két meghatározó stílus, a spanyolok, a portugálok és az olaszok más focit játszanak, inkább a brazilok játékához hasonlítanak. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy az Eb-t német–portugál döntő zárja.

Hegedûs Csaba: Nálunk az Eb idején családi összejövetel van, még a feleségem is azt várja, hogy mikor kezdődik a meccs. A színvonal a vártnál magasabb. Nagyon élveztem a cseh–portugál mérkőzést, ahol egy új Ronaldo „született”, csapatjátékos lett, nem egyénieskedett, és nem reklamált annyit, mint régen. Ha ez így marad, és a spanyolok a franciákat legyőzve bejutnak a négy közé, nehéz dolguk lesz a portugálokkal, főleg azért, mert mint a Real Madrid csatára, Ronaldo jól ismeri a spanyolok játékát, és ez előnyt jelenthet a luzitánok számára. Én portugál–angol finálét látnék a legszívesebben, a realitás azonban amellett szól, hogy a végső összecsapást a spanyolok és a görögök ellen sziporkázó németek vívják.

Kammerer Zoltán: Jóval színvonalasabb meccsek voltak eddig, mint amire számítottam, a 8 közé viszont nagyjából azok jutottak be, akikre gondoltam, bár a mélyföldiek mélyen a tudásuk alatt szerepeltek, és váratlan volt az oroszok korai búcsúja is. Szerintem a mostani egyenes kieséses szakaszban a legizgalmasabb meccs az angol–olasz lesz, és hiába a szülőhaza Albion, az olaszok sikerére tippelek. Egyébként érdekesen alakulhat a spanyol–francia összecsapás is, ám a világbajnok most sokkal képzettebb játékosokkal rendelkezik, mint a gallok. Persze azért szép a labdarúgás, mert Dávid itt is legyőzheti Góliátot. Én azonban spanyol–német döntőt és német győzelmet várok.

Kovács Antal: A foci annyiban hasonlít a cselgáncsra, hogy van benne csel, van benne gáncs, csak a labdarúgásban ez utóbbi nem szabályos, még akkor sem, ha a Premier Ligában a futballjátékosokat a cselgáncsosok tanítják sérülésmentesen esni. Még egy párhuzamot szeretnék vonni: a cselgáncs- és a bokszvilágversenyeken a pofonok és a rúgások csak a tatamin és a ringben történnek, és nem a szurkolók körében, mint sajnos az Eb-n is. A kontinensviadalról egyébként vegyes kép alakult ki bennem, voltak nagyon jó mérkőzések, de különösen az első fordulóban, talán taktikai okokból, elég unalmasak is. Úgy érzem, hogy a németek, akik gólerősek és eddig töretlenül mentek előre, biztosan ott lesznek a fináléban. Sokak szerint a franciák akár meg is lephetnék a spanyolokat, de én nem hiszem. Szeretem az angol focit, ezért abban bízom, hogy velük szemben az olaszoknak nem lesz könnyű dolga. Egy német–spanyol döntő azért lenne érdekes, hogy a két különböző stílus közül melyik győz.

Nagy László: Most egy rövid szünetet kaptunk, erre az időre visszamentem Barcelonába, de hamarosan folytatjuk az olimpiai felkészülést. Spanyolország futball-lázban ég. Az emberek az utcákon is a mérkőzéseket vitatják, esténként pedig, amikor a spanyol csapat játszik, megtelnek a bárok, mindenki együtt szurkol, és a győzelem után kezdődik a fieszta. A horvátok elleni találkozó kicsit „necces” volt, de ebből a nehéz győzelemből a spanyolok biztosan levonják a szükséges következtetéseket. A csapat tagjait, főleg a barcelonaiakat személyesen is jól ismerem, és úgy ítélem meg, hogy a világsztárokból álló ibériai válogatott bejut a döntőbe. Persze a legjobbaknak is lehetek gyenge pillanataik, amit az ellenfél megtorol. Most, hogy Ronaldo feltámadt, veszélyesnek érzem a portugálokat, de szerintem végül a papírforma fog érvényesülni és a németek lesznek a spanyolok ellenfelei a döntőben.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!