A magyar labdarúgó válogatott kedden a Puskás stadionban utolsó Európa-bajnoki selejtező mérkőzését játssza Finnország ellen. Sajnos a találkozónak már csak becsületbeli „tétje” van, mármint az, hogy győzelemmel zárjuk ezt a sorozatot. Kedden már csak egy „barátságos” mérkőzés vár ránk. (A finn–magyar mérkőzések mérlege: 9 magyar, 1 finn győzelem és 2 döntetlen.) Egervári Sándor szövetségi kapitányt kérdeztük, aki a helyszínen tekintette meg az északi rangadót.

– Nagyon csalódott?

– Inkább szomorú vagyok, mert a mérkőzést látva, fennállt annak a lehetősége és reménye, hogy a finnek pontot szerezzenek a szomszédoktól, ugyanis nagyon jól játszottak, de nem volt szerencséjük.

– Fel tudják dolgozni?

– Nagyon bízom benne, mert úgy veszem észre, hogy mindegyiküknek szívügye az, hogy a nemzeti csapatban szóhoz jusson, és azért vagyok csak csalódott, mert ha netán sikerült volna kiharcolni a pótselejtezőt, az nemcsak személy szerint nekik és nekem, hanem az egész hazai sportközvéleménynek és főleg a magyar labdarúgás presztízsének nagyon sokat jelentett volna.

– Mennyiben befolyásolja a keddi találkozót az a tény, hogy már nincs tétje?

– Ma már minden mérkőzésnek tétje van, a világranglistán elfoglalt helyezés miatt. Senkit sem szabad alábecsülni, és úgy pályára lépni, hogy „zsákban van” már a három pont.

– Azt mutatta a finn csapat, amire előre számított?

– Többet! Van két felvételem az őszi meccseikről. Ahhoz képest is jobban játszottak, ha csak azt említem, hogy a hollandok kínkeservesen a 92. percben tudták bebiztosítani győzelmüket.

– A magyar csapat ezúttal is ugyanazok ellen lép pályára, mint tavaly októberben, amikor nyert Finn­országban?

– Azóta hat-hét helyen változott a „rokonok” összeállítása, és új szövetségi kapitány ül a kispadon.

– Sokakat foglalkoztat, hogy vajon Dzsudzsák Balázs pályára léphet-e kedden.

– Balázs saját érzése szerint vállalná a játékot, mi viszont a hétfői tréning után az orvosokkal együtt leülünk vele beszélgetni, és ezek után döntünk arról, hogy játszhat-e vagy sem. Ő mindenképpen ott szeretne lenni.

– Szalai és Gera is hiányzik az együttesből. Sokáig úgy hírlett, hogy Gera akár pályára is léphet.

– Valóban, de sajnos „rásérült a bokasérülésére”, talán azért, mert mielőbb vissza akart térni. Egyébként most a svéd–finn meccsen találkoztam az edzőjével, aki elmondta, nagyon számít arra, hogy mihamarabb a West Bronwich Albion rendelkezésére áll, mert olyan meghatározó egyéniség, akire feltétlenül szüksége van.

– Mit vár a keddi találkozótól?

– Azt, hogy a játékosok a tétnélküliség ellenére ugyanolyan elánnal és hozzáállással küzdjenek, mintha ezen a mérkőzésen múlna a továbbjutásunk. Tehát jó játékot, és győzelmet remélek, habár nehéz ellenfél lesz Finnország.

– A hazai szakemberek nemrég az egyik sporttelevízióban arról beszéltek, hogy mint kapitány, ügyesen nyúlt az új emberekhez, nagyon okosan „sakkozik” a posztok elosztásánál a játékosokkal, és ez eddig bevált. Mi erről a véleménye?

– Megtiszteltetésnek veszem, amit a kollégák mondtak.

 

A csoport állása

1. Hollandia 9 9 - - 35-5 27
2. Svédország 9 7 - 2 28-9 21
3. Magyarország 9 6 - 3 22-14 18
4. Finnország 9 3 - 6 16-16 9
5. Moldova 9 2 - 7 8-16 6
6. San Marino 9 - - 9 0-49 0

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!