Vajon ma este Gdanskban a címvédő spanyol válogatott simán elintézi a bundabotrány sújtotta olaszokat, és az újra feltörekvő franciák hétfőn este hasonlóan bánnak-e el a sérülések miatt jó néhány játékosát vesztett angol csapattal?

  <h1>Dárdai Pál</h1>-
  <h1>Pécsi Ildikó</h1>-

Dárdai Pál

- – Kép 1/2

E két mérkőzésen túl a „ki nevet a végén?” kérdést is feltettük Egervári Sándor szövetségi kapitánynak, az angol Premier League-ben (Queens Park Rangers) játszó Buzsáky Ákosnak, a korábbi sokszoros válogatott, hajdani Hertha Berlin „játékosikon” Dárdai Pálnak, Grosics Gyulának, az Arany­­csa­­pat legendás kapusának, Holló András­nak, az Alkotmánybíróság elnökhelyettesének és Pécsi Ildikó színművésznőnek, a sokszoros magyar válogatott Szűcs Lajos feleségének. 

Pécsi Ildikó színművésznő a nyári előadások miatt nem tud minden mérkőzést megnézni, viszont férjét, Szűcs Lajost biztos, hogy nem lehet majd felállítani a fotelből az Eb ideje alatt. El­­mondta, hogy ő nem egy-egy ország együttesének drukkol, minden csapatban van olyan játékos, akit nagyon szeret, de a kedvence a portugál Cris­tia­no Ronaldo, aki rendkívül technikás, gyors és jól cselező játékos. Már eljátszott a gondolattal, hogy szívesen össze­állítana saját „válogatottját”, amely felvehetné a küzdelmet a többiekkel. Persze, ez csak játék, abban viszont biztos, hogy nagyszerű küzdelmes csatákra lehet számítani.

Egervári Sándor: „Igen kiegyensúlyozott a mezőny, a spanyolok, a németek és a hollandok fogják vinni a prímet, de vannak olyan csapatok, amelyek képesek a meglepetésre, Most is születhetnek váratlan eredmények, ha nem is oly mértékben, mint amikor 2004-ben a görög válogatott megnyerte az Európa-baj­nokságot. Ma este igazi latin csatára szá­­míthatunk, döntetlennel. A francia–angol is várhatóan »tapogatózó« meccs lesz, mert egyetlen együttes sem szeret vereséggel kezdeni, ezért küzdelmes döntetlen a tipp.”

A szövetségi kapitány az esélylatolgatás előtt kérdésünkre elmondta: nagy dolognak tartja, hogy az Eb két résztvevőjével, a csehekkel és az írekkel a na­­pok­ban játszott barátságos mérkőzéseken a magyar válogatott nem maradt alul, sőt Prágában sikerült nyernünk, és így a nemzetközi rangsorban a 31. helyre lépett elő. „Bebizonyosodott – tette hozzá –, hogy vannak tehetséges fiatalok, és már látszik, hogy nagy verseny lesz a nemzeti csapatba kerülésért.” A játékosok az Eb-t követően saját csapataikban kezdik meg a felkészülést a bajnoki idényre, majd augusztus derekán összejön a válogatott, mert 15-én Izrael ellen zárják a felkészülést a szeptemberben kezdődő vb-selejtezőkre. 

Buzsáky Ákos előrejelzése alapján az olasz–spanyol meccs biztos, hogy látványos lesz, és arra számít, hogy az angolok az erőviszonyok alapján döntetlent játszanak a franciák ellen. A szigetországi futballt jól ismerő magyar játékos szerint az angolok mindig felkészülten utaznak a nagy tornákra, Eb-re vagy vb-re, ám most nem mondhatni, hogy a legesélyesebbek közé tartoznának. „Igen nehéz bajnokság után vesznek részt a szigetországiak az Eb-n és több meghatározó játékosuk sem játszhat sérülés miatt. Egy biztos, küzdeni fognak és akár meglepetést is okozhatnak. Ami a végelszámolást illeti, a kiegyensúlyozott élmezőnyben a legjobb négy között lesznek a spanyolok és a németek, de az már nem biztos, hogy a hollandok is eljutnak oda.” 

Dárdai Pál, aki jelenleg a berlini csapat U17-es együttesének a pályaedzője, kiegyenlítettnek érzi a nemzetközi me­­zőnyt, ám a spanyolokat és a portugálokat várja a legjobbak közé. Úgy látja, hogy a németeknél nem a legjobban sikerült az Eb-re hangolás, és az, hogy a Bayern München vereséget szenvedett a Bajnokok Liga döntőjében, kissé visszavetette a szurkolók körében a várakozást. „Mindebből azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni, egy-egy kiemelkedő egyéniség akár meccseket is eldönthet, a német csapat pedig már eddig is bizonyította, hogy a világversenyeken lehet rájuk számítani. Megle­­petések azért lesznek, például a lengyelektől sokat várok, mert a német bajnok Dortmund csapatából több játékos is szerepel a válogatottjukban.”

Grosics Gyula jó mérkőzésekre számít, nagy érdeklődéssel várja a spanyol–olasz és francia–angol meccset, bár megjegyezte, hogy ma merőben más a foci, mint az ő korában, sokkal gyorsabb, agresszívebb, nem annyira látványos és kevesebb a virtuóz játékos. Szerinte jelenleg nincs abszolút esélyes csapat, a mérleg nyelve talán a spanyolok felé billen, de a futballban éppen az a szép, hogy váratlan eredmények is születhetnek. Arra nagyon büszke, hogy az Aranycsapat tagjaként 1953-ban, az Eb-elődjét, az Európa Kupát megnyerték az olaszok ellen Itáliában.

Holló András nagyon szereti a labdarúgást, ezen belül is a latin foci a kedvence, amelyet szerinte a legmagasabb szinten a spanyolok űznek, ezért is várja a spanyol–olasz meccset. Úgy érzi, a négy közé biztos bekerülnek a spanyolok, a németek és a hollandok, a negyedik pedig meglepetéscsapat is lehet.

Címkék: labdarúgás, művész

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!