Három héttel az NB I zárása után múlt hétvégén a labdarúgó NB II két csoportjában is befejeződtek a küzdelmek. Az utolsó fordulónak a feljutás szempontjából már nem volt tétje, az ugyanis már korábban eldőlt, hogy keleten a Diósgyőri VTK, nyugaton pedig a Pécsi MFC végez a tabella élén, és jut fel ezzel az élvonalba.

 
Hét év Sevilla után Diósgyőr

A DVTK közepes szezonrajt után egy egészen elképesztő 14 mérkőzéses győzelmi szériát produkált, amely után magabiztosan lett bajnok. Az idény közben edzőváltáson is áteső pécsiek ellenben a végére hagyták a nagy menetelést: az utolsó kilenc fordulóban egyként nyertek, így lehajrázták a korábban hatpontos előnyben lévő Gyirmótot. A Diósgyőr egy, míg a Pécs négy év szünet után tér vissza az NB I-be. A két gárda terveiről Benczés Miklós, a DVTK, illetve Mészáros Ferenc, a PMFC vezetőedzője nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek.

Mindkét tréner kiemelte, hogy az első osztály többi tagjával ellentétben az ő játékosaik csak néhány nap szabadságot kaptak, hiszen a négy hét múlva kezdődő szezonra már a napokban megkezdődik a felkészülés. A rövidre sikerült holtidényben mindkét csapat keretében nagy változások várhatóak. „Nyolc-tíz új igazolásra van szükség, hogy elérjük a célunkat, vagyis a biztos bennmaradást” – kezdte a pécsieket március óta irányító Mészáros. „Egyelőre néhány magyar játékos érkezése biztos, többségük korábban már megfordult Pécsett. Emellett rengeteg, közel húsz külföldi játékos vár kipróbálásra az edzéseken, edzőmeccseken. Tudjuk, hogy az ő esetükben a legkönnyebb melléfogni, ezért a szűkös idő ellenére nagyon körültekintően kell kiválasztanunk azokat, akik végül szerződést kaphatnak.”

Diósgyőrben a jelek szerint továbbra is a spanyolokra esküsznek, hiszen a februárban igazolt, korábban a spanyol másodosztályban gólkirályi címet szerző José Luque után a héten bejelentették a hét évig a Sevillában futballozó Francisco Gallardo érkezését. „Egy stabil középcsapatot akarunk építeni, ebben pedig Gallardo nagy segítségünkre lehet, hiszen több mint száz találkozón játszott a spanyol élvonalban. Bízunk benne, hogy Luquéhoz hasonlóan ő is hamar meghatározó játékossá válik” – mondta el Benczés. A frissen szerződtetett középpályás 1997-ben U17-es világbajnoki bronzérmet nyert az Iker Casillas és Xavi fémjelezte válogatottal, majd később az U21-es nemzeti csapatban is pályára lépett, így nem véletlenül várnak tőle sokat Miskolcon.

Azt még nem lehet tudni, hogy az újonnan feljutott együtteseknek köszönhetően a bajnokság színvonala is emelkedik-e, de a nézőszám egészen biztosan. Az NB I-ből idén épp a két legkisebb átlagnézőszámmal rendelkező csapat (Szolnok, MTK) esett ki, a másodosztály bajnokai pedig várhatóan több ezer néző előtt játszhatják hazai mérkőzéseiket. A drukkerek támogatására a diósgyőriek vezetőedzője is számít: „Az utolsó otthoni meccsünkön 9000-en voltak kint, ilyen idén még az NB I-ben is ritkán fordult elő. Reméljük, hogy ők az új idényben is bizalmat szavaznak nekünk, és ha veszünk egy jó rajtot, akkor egész évben megmaradhat ez a nagy létszámú közönség, amely mint tizenkettedik ember van ott a csapat mögött.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!