A focirajongóknak a világbajnokság után csak négy hetet kellett kibírni csúcsfutball nélkül: most hétvégével kezdve szép lassan beindulnak Európa legerősebb bajnokságai. Előfordulhat azonban, hogy a talán leginkább várt eseményről, a Juventusba igazoló Cristiano Ronaldo bemutatkozásáról a magyar tévénézők lemaradnak.

 

Amekkora öröm a szurkolóknak a szokottnál rövidebb nyári szünet, legalább akkora erőpróba elé állítja a labdarúgókat. A francia és horvát játékosok például július 15-én kora este még a vb-döntőn hajtottak (de a bronzmeccses belgák és angolok is csak egy nappal korábban kezdhették a nyaralást), mostanra pedig egy rövid pihenés után már újra készen kell álljanak a sorozatterhelésre. Az angol és a francia bajnokság új idénye ezen a hétvégén rajtol, majd egy hét múlva indul a spanyol és az olasz liga is. A legtovább a németek várnak ki, az ő csapataik csak augusztus 24-én térnek vissza a pályára.

Ahogy azt megszokhattuk, a nyár az átigazolások időszaka, azonban a topklubok hazai rajongóinak ezúttal másféle átrendeződésekre is figyelniük kell. A  TV2 Csoporthoz tartozó Spíler Tv még tavasszal jelentette be, hogy a már eddig is általa közvetített angol Premier League mellé a spanyol La Liga és az olasz Serie A közvetítési jogait is megszerezte, és a bővülő kínálat miatt két új csatornát is indít. Az Andy Vajna érdekeltségébe sorolt adó bőszen reklámozza is az angol és a spanyol meccseket, ám az olasz élvonal körül azóta nagy a csend (ahogy a Spíler3 indulása is csúszni látszik). Mindez azért különösen érdekes, mert az amúgy is sokakat érdeklő Serie A idén vélhetően még több nézőt vonz majd azok után, hogy Cristiano Ronaldo a Real Madridot elhagyva a Juventushoz szerződött. A miértekről – hivatalos nyilatkozatok híján – csak találgatni lehet, mindenesetre lapzártánk idején semmit sem tudni arról, képernyőre kerül-e a jövő hétvégi első forduló, benne az augusztus 18-i Chievo–Juventus mérkőzéssel? Akad olyan pletyka is, amely szerint éppen Ronaldo Olaszországba érkezése volt az, amely új helyzetet teremtett, a közvetítési jogok alaposan felértékelődtek, és új alkudozás indult rájuk. Mindez nem lenne olyan meglepő, hiszen a portugál sztár jelenléte minden téren áremelkedéssel járt: a hírek szerint például az említett bemutatkozó meccsére a szokásoshoz képest megduplázódtak a jegyárak a Chievo veronai stadionjában. Jelen állás szerint a Serie A-t idehaza korábban sugárzó Digisport a francia bajnoksággal kénytelen beérni (bár állítólag még képben lehetnek az olasz meccsek ügyében is), míg a Sport Televízió az elvesztett spanyol bajnokság miatti űrt a német Bundesligával igyekszik betölteni. Utóbbi csatorna a klubfoci terén nagy vesztese lett az utóbbi időszaknak, idéntől ugyanis már nem közvetít majd Bajnokok Ligája-találkozókat: a BL szeptember 18-án rajtoló csoportköre az M4 Sport mellett a Spíleren lesz látható.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!