Remekeltek a magyar fiatalok a Buenos Airesben megrendezett nyári ifjúsági olimpián, ahonnan 12 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzéremmel tértek haza. Sorrendben a hetedik aranyat Pusztai Liza, a BVSC-Zugló versenyzője szerezte, aki a kard egyéni döntőjében nagy ellenfelét, a mexikói Natalia Bellino junior világbajnokot győzte le. A 17 éves, többszörös kadetvilágés Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes, újdonsült ifjúsági olimpiai bajnok vívót kérdeztük.

 

– A kadet korosztály legrangosabb világversenyén, az ifjúsági olimpián győzött. Milyen reményekkel utazott Argentínába? 

– Bíztam az éremszerzésben, de az olimpiai bajnoki címben is reménykedtem, és nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült. 

– Bár az éremtáblázatban hivatalosan nem számolták, de még egy aranyat hozott: a vegyes csapattal is győzött. Hogy álltak össze a csapatok? 

– Kontinensekre voltunk osztva, Európát három, Amerikát, valamint az ázsiaióceániai zónát két-két, Afrikát pedig egy válogatott képviselte. Minden fegyvernemből a legjobbakat választották, mivel Európában én voltam a legjobb kardozó, Európa 1-es csapatába kerültem. Persze azért az egyéniben sokkal jobban izgultam, a vegyes csapat inkább egy kicsit játék volt. 

– Kiskorától kezdve Bódy István a mestere. Mi a legfontosabb önnek az edző és tanítvány kapcsolatában? 

– Majdnem kilenc éve dolgozunk együtt. Bennem megvan a kellő tisztelet az edzőm iránt, és ami nagyon fontos, ha bármi problémám van, azt meg tudom vele beszélni. 

– 16 évesen lett felnőttválogatott, és a Tbilisziben rendezett Európa-bajnokságon, női kard egyéniben nem kis meglepetésre bronzérmes lett. Ezzel a legfiatalabb magyar vívó, aki érmet tudott szerezni felnőttvilágeseményen. Hogy fogadták az idősebb versenyzők? 

– Szerencsére ezzel nem volt probléma, nagyon jóban vagyok a felnőtt csapattársaimmal. 

– A kadetkorszak idén lezárul. Milyen feladatok következnek? 

– Eddig is részt vettem világversenyeken az eggyel magasabb, junior kategóriában, a tavalyi évet a nemzetközi ranglista élén zártam, remélem, idén is így lesz. Ami pedig a felnőttek versenyét illeti, a legfontosabb, hogy áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs szezon, és a tokiói olimpián nagyon szeretnék ott lenni. 

– Azt korábban elmondta, hogy szereti a focit és Cristiano Ronaldo a kedvence. Mi az, amit egy sportoló a másikban tisztel? 

– A profizmusa és a sporthoz való hozzáállása. 

– Most, hogy Ronaldo átszerződött az olasz bajnokságba, Juventus-szurkoló lett? 

– Nem, megmaradtam a Realnál. 

– Akkor csak félve merem megkérdezni, mit szól a múlt heti, Barca elleni 1-5-höz? 

– Ez is azt bizonyítja, hogy Ronaldo nagyon hiányzik onnan.

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!