Tíznél is több olimpiai bajnokot láthat, aki hétfő délután kilátogat a Puskás Ferenc-stadionba, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra.

 
Négyszeres olimpiai bajnoknő: Sanya Richards-Ross is fut hétfőn

Versenyezni csak hárman fognak, a bajnokdömping annak köszönhető, hogy a hat éve elhunyt sportriporternek és -diplomatának emléket állító verseny záróakkordjaként kerül sor a Londonban sikeresen szereplő magyar olimpikonok hivatalos állami köszöntésére. Az eseményen a tervek szerint minden érmesünk és pontszerzőnk jelen lesz.

Pars Krisztiánnak az ünnepségen kívül a dobókörben is lesz dolga. Kalapácsvetőnknek az olimpiai döntő után maradt némi hiányérzete, mint mondta, nem tudott akkorát dobni, mint várta. Ezúttal hazai közönség előtt, ideális körülmények esetén akár egyéni csúcsát (82,45 méter) is megközelítheti, sőt túlszárnyalhatja. A kalapácsvetés egyébként nem tartozik a kiemelt versenyszámok közé, a győztes így 1000 dollárt, vagyis mintegy 225 ezer forintot tehet zsebre. A többi kategóriában is a nemzetközi pénzdíjakhoz képest szerény összeg, 2000 dollár jár az első helyért, így kisebbfajta csoda, hogy külföldi világsztárok is elfogadták a meghívást. Egy éve a jamaicai Asafa Powell 9,86 másodperces 100 méteres futása jelentette a szenzációt, de idén is van esély kiemelkedő eredményekre. Itt lesz ugyanis a négyszeres olimpiai bajnok amerikai futónő, Sanya Richards-Ross, aki két arannyal tért haza Londonból (400 méter és 4x400-as váltó), valamint honfitársa, a hármasugró Christian Taylor, aki szintén felállhatott a dobogó tetejére a brit fővárosban. Mindketten a stockholmi Gyémánt Liga-viadalról érkeznek, ahol pénteken meggyőző teljesítménnyel diadalmaskodtak saját számukban. Férfi 110 méteres gátfutásban Kiss Dániel és Baji Balázs mellett a világbajnok Jason Richardson is rajthoz áll, de színvonalas versenyre van kilátás férfi magasugrásban is, a mezőnyből ugyanis már tízen ugrottak legalább 2,30 métert karrierjük során.

A szervezők 15-20 ezer nézőt várnak, a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A versenyt az m2 17 órától közvetíti.

 

Címkék: sport, atlétika, gátfutás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!