Miközben a futballvilág arról beszél, vajon a Juventusnak, netán a Barcelonának jön össze a triplázás a Bajnokok Ligája júniusi döntőjében, addig mi május utolsó napjaiban két másik csapatsportra figyelünk – és szurkolunk a magyar együttesek triplázásáért.

Már nem újoncok

A negyeddöntők sorsolása után Veszprémben még mindenki abban reménykedett, hogy a – nem túl régi – történelem ismétli önmagát, hiszen a magyar bajnok és kupagyőztes együttesnek a kölni Final Fourba jutáshoz a tavalyihoz hasonlóan ismét a francia Paris Saint-Germaint kellett legyűrnie – ami az idegenbeli döntetlen után a hazai pályán aratott hatgólos győzelemmel sikerült is. Az elődöntők párosítását látva aztán már minden magyar kézilabda szurkoló feledte volna a fentebb említett bölcsességet, hiszen a döntő kapujában a 2014-es kiírásból szintén ismerős Kiel következik: egy éve a félig-meddig hazai pályán játszó német sztárcsapat 29-26-tal jutott a fináléba. A másik ágon a végső győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott spanyol Barcelona csap össze a lengyel Kielcével. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Talant Dujsebajev által irányított Kielce mellett legfeljebb az szól, hogy az előző két évben rendre az előzetesen legesélytelenebbnek tartott gárda (a Hamburg, majd a Flensburg) örülhetett a négyes döntő végén.

A Barca favoritnak kikiáltása mellett azért a többség hozzáteszi, talán minden idők legerősebb és egyben legkiegyenlítettebb mezőnye jött össze a legjobb négyben, ami kétségkívül a Veszprém elismerése is. Carlos Ortega együttese a Szegeddel vívott bajnoki döntőnek köszönhetően játékban maradt az elmúlt hetekben, a Kiel elleni derbi előtt pedig ideálisnak mondható 10 napja marad a pihenésre, élesítésre.

Tíz szűk esztendő

Mi tagadás, van némi adósságuk a magyar vízilabda kluboknak a szurkolók felé. Miközben a férfi válogatott az elmúlt 15 évben – újabb – aranykorát élte, a honi bajnokság csapatai nem brillíroztak a nemzetközi porondon. Az ezredforduló óta a legrangosabb kupasorozatot (akkor épp Euroliga néven) egyedül a Honvéd tudta megnyerni, 2004-ben. A fővárosi csapat egy évvel később még döntőbe jutott, ám az elmúlt tíz évben kis túlzással a serleg közelébe se kerültek a mieink. A „klubátok” megtörésére most a Bajnokok Ligájában Szolnok és az Eger is kísérletet tehet.

A fent említett viszonylagos sikertelenség persze nem teljesen véletlen, hiszen hiába a válogatott sikerek, az említett időszakban a gazdaságilag legerősebb klubokat nem idehaza, hanem Olaszországban (Posillipo Napoli, Pro Recco), illetve az egykori Jugoszlávia területén (Partizan Beograd, Jug Dubrovnik, Primorac Kotor) kellett keresni. Ez most némiképp megváltozott, elég talán csak Szolnok névadó szponzora, a Közgép beszállását említeni, amely után a hosszú ideje külföldön légióskodó Varga-testvérek hazacsábítása is lehetővé vált.

Vízilabdában a kézilabdával ellentétben nem négyes, hanem hatos döntőt rendeznek, azaz jövő csütörtökön négy csapatnak, köztük a két magyarnak, mérkőznie kell az elődöntőbe jutásért. A Szolnok ellenfele a házigazda – és címvédő – Barcelonata lesz, amely azonban csak rendezői mivoltjának köszönheti helyét a végső tornán. A Szolnok továbbjutása esetén a Reccóval mérkőzhet a döntőbe kerülésért. A másik ágon az Eger a horvát Dubrovnikkal csatázik, és továbbjutása esetén sem szabadul a horvátoktól, a párharc győztese ugyanis a Rijekával találkozik az elődöntőben.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája
Elődöntők (május 30.)
Barcelona–Kielce
Kiel–Veszprém

 

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája
Az elődöntőbe jutásért (május 28.)
Eger–Dubrovnik
Barcelonata–Szolnok
A Rijeka és a Recco automatikusan elődöntős.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!