Amikor tavaly decemberben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke azt találta mondani, hogy „téli olimpián még nem nyertünk aranyérmet, viszont a mostani felkészülés és az eredmények annyira biztatóak, már elvárás, hogy a 2018-as olimpiáról érmeket, köztük aranyat kell elhozni”, többen a fejükhöz kaptak. Pedig úgy tűnik, Kósa Lajos – ezúttal – nem mondott akkora képtelenséget.

 
 

„A cél 2018-ban, az olimpián az aranyérem. Nem is mehetek másért.” Ezt már Miklós Edit mondta a Vasárnapi Híreknek. Az Erdélyben született, ma már magyar színekben versenyző síző élete legjobb szezonját futja. Tavaly még csak a 21. volt lesiklásban, idén viszont már a 14. a világranglistán. Két éve a magyar sísport legjobb eredményét produkálva hetedik lett az olimpián, Pjongcsangban viszont mindenképpen dobogóra akar állni. „Lehet, hogy nem leszek szimpatikus azzal, amit mondok, de ehhez – a rengeteg munka mellett – sok pénzre is szükség van – mondja. – Jobb edző és jobb edzési lehetőségek kellenek. Hogy ne csak Chilében, hanem Új-Zélandon is dolgozhassunk. Európában egyedül Svájcban van kellő mennyiségű és minőségű hó egész évben, de a svájci pályák sokkal drágábbak.”

Azok kedvéért, akik értetlenkednek ennyi „luxus” olvastán, elmondjuk, hogy a világelit, amelyhez immár Miklós Edit is tartozik, nagyságrendekkel több pénzből gazdálkodhat, ráadásul a magyar versenyző az egész idényt edző nélkül abszolválta. Ha ezzel együtt dobogóra áll az olimpián, az nem lesz mindennapi dolog.

Az erdélyi lány mellett két félig kínai fiúban reménykedhetünk. Liu Shaolin Sándor, a magyar anyától és kínai apától született 20 éves fiú saját maga és a magyar rövidpályás gyorskorcsolya történetének első összetett vb-érmét nyerte a most véget ért szöuli világbajnokságon, ahol ráadásul 500 méteren a dobogó legfelső fokára is felállhatott.

Öccse, a 18. születésnapját éppen vasárnap ünneplő Liu Shaoang 1500 méteren ezüstöt, 500-on bronzérmet nyert. Sándort – akinek kínai neve azt jelenti: az erdő fái – festőművész édesapja zongoristának szánta, de neki más tervei voltak. Először az úszással próbálkozott, de a klóros víztől állandóan beteg volt. Öccsével az internetről választottak maguknak sportágat – ez lett a rövidpályás gyorskorcsolya.

„Először sokat bénáztam, de 2007-ben Kínában rengeteget foglalkozott velem egy edző, és visszatérve egyre jobbak lettek az eredményeim” – mondta Sándor egy korábbi interjúban.

„A 2018-as olimpia még messze van, senki nem lát a jövőbe, így én sem, és a mi sportágunkban amúgy sem lehet papírformáról beszélni. Így nem is tudok semmit sem ígérni” – mondta az újdonsült világbajnok, miután hazatért Szöulból. Pedig egész jól hangzik, hogy egy magyar srác képes végigverni a világot gyorskorcsolyában. Még akkor is, ha félig kínai.

 

Magyarország az eddigi összes téli olimpián szerepelt, de aranyérmet még nem sikerült nyernünk. És egyáltalán: 36 éve még érem se jutott a mieinknek!


Ezüstérem
Kékessy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros) – 1948, St. Moritz
Regőczy Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc) – 1980, Lake Placid


Bronzérem
Rotter Emília, Szollás László
(műkorcsolya, páros) – 1932, Lake Placid Rotter Emília, Szollás László
(műkorcsolya, páros) – 1936, Garmisch-Partenkirchen
Nagy Marianna, Nagy László (műkorcsolya, páros) – 1952, Oslo
Nagy Marianna, Nagy László (műkorcsolya, páros) – 1956, Cortina d’Ampezzo

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!