Egy hete a szlovénok elleni idegenbeli 6 gólos vereséggel eldőlt, tíz év után először marad le a világbajnokságról a magyar férfi kézilabdaválogatott, amely az összes nagy tornát figyelembe véve, a 2008-as olimpiáról hiányzott utoljára. A válogatottat 2010 óta irányító Mocsai Lajosnak ez volt az első selejtezős kudarca, amelyet nyilatkozataiban a rövid felkészülési időszak és a sérüléshullám számlájára ír.

A kapitány azonban nem állt meg itt, mint mondta, a lehető legrosszabb, ami mostanában a magyar válogatott gerincét adó játékosaival történik, hiszen egy részük a két hazai topcsapatban kispadozik, és a külföldre igazolók is kevés játéklehetőséget kapnak (elég csak a Párizsba szerződő Császár Gáborra gondolni). Arra, hogy a jövőre egyaránt a Bajnokok Ligája főtábláján induló Veszprém és Szeged a jelenleginél nagyobb arányban építsen a magyarokra, kevés az esély, ezért Mocsai szerint „létre kell hozni” egy új, ütőképes együttest.

A jelek szerint pedig ez a „harmadik erő” már formálódik is. A következő szezonra két hely még kiadó a bajnokságban, ezekről hamarosan a szövetség elnöksége dönt, márpedig az egyik alighanem a Közgép-Budapesté lesz. A fővárosi csapat a másodosztályt megnyerő, de a szabályok értelmében fel nem jutó, Veszprém II. helyét kapná meg. De az indulási jog mellett az új csapathoz vándorolna a veszprémi keret peremére szoruló Iváncsik Tamás, Fazekas Nándor, Mocsai Tamás, sőt Carlos Ruesga is. Az együttes a hírek szerint 250 milliós költségvetésből gazdálkodna, amely duplája lehet az idei NB I-ben bronzérmes Balatonfüredének.

Az persze önmagában nem baj, ha lesz végre egy meghatározó fővárosi csapat, amely a csapatsportágakban jó pár évtizede hiánycikk – pedig igény vélhetően lenne rá. Az már más kérdés, hogy Közgép-Budapest néven milyen esélye lehet valakinek széles tömegeket maga mellé állítani.

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!