A skótok nemcsak a „spórolásukról”, hanem arról is híresek, hogy a mai golf ősét az ottani pásztorok találták ki. A skót, angol és ír területeken rendkívül népszerű játék, így talán az is érhető, hogy a hírek szerint többen morgolódnak Nagy-Britanniában, mert 2014-ben az év sportolója szavazásnál Lewis Hamilton Forma–1-es világbajnok megelőzte a golfozó Rory Mcllroyt. A sportág szerelmesei viszont azzal vigasztalódhatnak, hogy a golf 110 év után bekerült az olimpia programjába. A 17 éves háromszoros magyar felnőtt golfbajnok, Rózsa Csilla, akit itthon 2014-ben az év legjobb golfjátékosának választottak, nagyon bízik abban, hogy 2016-ban ott lehet a riói olimpián.

 
Rózsa Csilla - Fotó: Beliczay László, MTI

– Hogy jutott eszébe, hogy golfozó legyen?

– Nyolcéves voltam, amikor a szüleim elvittek egy golfpályára, ahol ki lehetett próbálni a játékot, nekem nagyon megtetszett, és aki a kezembe adta a golfütőt, azt mondta, ügyes vagyok. Akkor még nem volt a környékünkön golfpálya, így csak három évvel később Budatétényben, a Highland Golf Clubban kezdtem igazán játszani. Előtte sok mindent kipróbáltam, teniszeztem, kosaraztam, röplabdáztam, de számomra a golf az igazi. Mindig arra vágytam, hogy profi golfozó legyek.

– Mennyit gyalogolnak egy-egy versenyen?

– A verseny három-, négy- vagy ötnapos, minden pálya másként van megépítve, más hosszúságú, de általában olyan tíz kilométereket sétálunk naponta.

– Ezek a pályák 18 szakaszosak, vagyis 18 lyukba kell betalálni. Hány ütéssel lehet nyerni?

– A 18 szakaszt általában 72 ütésből kell megjátszani, az a nulla. Aki az összesítés során a legkevesebb ütéssel teljesített, az lesz a győztes.

– Néha azt is látni, hogy valaki egy ütéssel talál bele a lyukba.

– Ez nem könnyű, de már nekem is sikerült kétszer.

– Úgy hallottam, férfiütővel játszik.

– A nők általában puha ütőkkel játszanak, mert a testfelépítésük miatt nem tudnak olyan keményen ütni, mint a férfiak. Én viszont a koromhoz és a női mivoltomhoz képest erőset és nagyot ütök, ezért használok keményebb ütőket.

– Milyen messzire lövi el a labdát?

– 250 méterre.

– A golfozók komoly „zsákot” cipelnek magukkal.

– Igen, ez, ha jól meg van pakolva, 15-20 kiló, és 14 különböző ütő van benne. Amíg amatőr voltam, nekem kellett vinni a cuccomat, most, hogy profi lettem, jöhet velem egy segítő.

– Űz valamilyen kiegészítő sportot?

– Úszom, futok és kondizok.

– Milyen a kapcsolat a golfozók között, nagyon kiélezett a küzdelem?

– Az igazi profi sportolók a pályán versengenek, a pályán kívül barátok.

– A világ sok táján megfordult, az Egyesült Államokban is szép eredményeket ért el, az edzője, Tom Burnett is amerikai. Versenyzett már Brazíliában?

– Eddig még nem, de nagyon remélem, hogy 2016-ban ott leszek Rióban.

 

-------------------------------

Címkék: sport, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!