Nagy játékosok, akik nem lehetnek ott a brazíliai vb-n, Petr Cechtől Zlatan Ibrahimovicsig.

 
Akik fotelből nézik - illusztráció

Petr Cech: háromszor választották a BL legjobb kapusának, benne volt a 2004-es Eb all-star csapatában, első chelsea-s szezonjában 1025 percig nem kapott gólt. Bánatára az idei vb-n sem fog, miután a cseh válogatott Olaszország és Dánia mögött csak 3. lett selejtezőcsoportjában.

David Alaba: a Bayern München osztrák játékosa talán azt sajnálhatja, hogy felmenői után nem a vb-re kijutott nigériai válogatottat erősíti – mi pedig azt, hogy az elmúlt évek egyik legjobb balhátvédjét így nem láthatjuk Brazíliában.

Nemanja Vidics: a Manchester United csapatkapitánya (aki nyáron az Interbe szerződik) akkor se lenne ott a tornán, ha az évek óta tudásuk alatt teljesítő szerbek kvalifikálták volna magukat, 2011-ben ugyanis a szurkolói kritikák miatt lemondta a szereplést a válogatottban.

Braniszlav Ivanovics: egy újabb bizonyíték arra, hogy a potenciál meglenne a szerb futballban, ám belső viszályok miatt zsinórban második nagy tornájukról maradnak le. Igaz, a belgák és a horvátok rövidesen bizonyíthatják, nem véletlenül előzték meg a selejtezőcsoportban Ivanovicsékat.

Martin Skrtel: a gólerős szlovák hátvédnek nagy szerepe volt abban, hogy a Liverpool a mögöttünk hagyott szezonban hosszú idő után ismét versenyben volt az angol bajnoki címért. A válogatott viszont 2010-zel ellentétben ezúttal távol volt a vb-kvalifikációtól.

Gareth Bale: Alfredo di Stefano, George Best, Eric Cantona. George Weah, Ryan Giggs… néhányan azon világklasszisok közül, akik ilyen-olyan okokból sosem játszhattak világbajnokságon. A walesi válogatott „erejét” elnézve jó eséllyel a Real szélsője lesz a következő a sorban.

Aaron Ramsey: az ősszel az Arsenal együttesében bomba formában játszó középpályás Bale-hez hasonlóan walesi. Pedig ha néhány kilométerrel arrébb születik, a stabil világbajnoki résztvevő angol válogatottaknak is oszlopos tagja lehetne.

Henrikh Mkhitaryan: amikor a Dortmund játékosa 1989-ben Jerevánban meglátta a napvilágot, még úgy tűnt, jó esélye lehet vb-k sorát megjárni. Csakhogy a Szovjetunió két évvel később szétesett, neki pedig maradt Örményország – és alighanem az örök álmodozás.

Arda Turan: a török válogatott a magyar csapat mögött csak a 4. helyet szerezte meg a selejtezőcsoportban, így zsinórban a 3. vb-ről maradt le. Leírni azért hiba lenne őket, így az Atletico Madrid kissé ijesztő külsejű, 27 éves klasszisának is lehet még sansza beleszagolni egy vb levegőjébe.

Robert Lewandovski: a lengyel válogatott az angol–ukrán–montenegrói trió mögött csak 4. helyen végzett a selejtezőben, így Brazíliában többek közt a Real Madrid ellen a tavalyi BL-elődöntőben 4 gólt szerző dortmundi csatárt sem láthatjuk.

Zlatan Ibrahimovics: „Miért nézném a vb-t? Kit érdekel egy olyan torna, ahol nem vagyok ott?” – a PSG svéd zsenijét többek közt az ilyen nyilatkozatok miatt lehet imádni vagy utálni, de játékát nézve vitathatatlanul hiányozni fog a világbajnokságról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!