Mégis edzhetnek a Darnyi Úszóiskola növendékei a most átadott Duna Arénában (leánykori nevén Dagályban). A múlt hét elején még úgy tűnt, Hosszú Katinka új úszóiskolája „mindent visz”, Darnyiék pedig hoppon maradnak. Aztán valami történt, és helyreállt a világ rendje.

 
Majdnem mindenkinek jut benne hely - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Vihar egy pohár vízben – mondanánk, ha nem szoktunk volna hozzá az utóbbi években, hogy a magyar úszósport csatatér, ahol néhányan egy kanál vízbe fojtanák a másikat. De ne legyünk igazságtalanok: két vízbefojtás között Hosszú Katinka megnyer mindent, ami nyerhető.

Legutóbb a héten sorozatban negyedszer lett a legjobb európai női úszó. A 27 éves versenyző négy arannyal kezdte a 2016-os szezont a londoni Európa-bajnokságon, majd három aranyat és egy ezüstöt gyűjtött Rióban. Végül, de nem utolsósorban hétszer állt fel a dobogó tetejére a windsori rövidpályás világbajnokságon.

Aztán a múlt hét elején kiderült, hogy Katinka és férje, Shane Tusup úszóiskolája, a Learn to Swim kilóra megvette az összes létező (és nem létező) úszóidőt az új arénában. Igaz, még csak toborozzák az úszni vágyó nebulókat. Viszont Darnyiék ezer gyereke épp most szorult ki a Komjádiból és a Margitszigetről, lévén azokat az uszodákat a vizes vb miatt épp most újítják fel.

Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy Hosszúék hogyan és mennyiért szerezték meg a Duna Aréna összes vízfelületét, mint ahogy azt sem, miért nem gondoskodtak Darnyiék időben a gyerekekről, amikor mindenki tudta, hogy ha a Komit és a Hajóst bezárják, valahol folytatni kell a munkát.

A megoldás viszont igazi kuriózum, amely oly jellemző a honi viszonyainkra. A Darnyi Úszóiskola csütörtökön örömmel tudatta a szülőkkel, hogy „március 27-től újraindulnak a kisvizes vízhez szoktató és kezdő csoportjaink a megszokott órarend szerint, a megszokott úszásoktató edzőkkel az új, Dagály uszodai helyszínen”. Nem, nem egyeztek meg a medencék használatáról. Nem, nem engedik a gyerekeket az új csodauszoda egyik sávjába sem. Viszont felállítanak egy kis mobilmedencét, a nagy tribün alatt, a jövendő sajtóközpontban.

Elképzelem, amint a „Darnyi-gyerekek” állnak a nagy medence szélén, nézik a „Hosszú-gyerekeket”, amint szelik a habokat, és közben arra gondolnak, hogy ha egyszer majd felnőnek, ők is olyan erősek és sikeresek lesznek, mint Hosszú Katinka. És belecsobbannak a sajtóközpontban felállított kacsaúsztatóba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!