Megérdemelt gól – a lefújás után. - „Az UEFA a felvételek elemzése után öngól helyett Dzsudzsák Balázsnak adta a harmadik magyar gólt.” Ez a hír néhány perccel a 3-1-es eredményt hozó magyar– lett vb-selejtező lefújása után érkezett, és bár elsőre puszta formaságnak tűnik, vélhetően sok magyar drukker nyugtázta úgy, hogy: „ez már járt neki”. A válogatott utóbbi időszakban lejátszott meccseit nézve ugyanis feltűnő volt, hogy a csapatkapitány egyike azon kevés játékosoknak, akiket szemmel láthatóan zavart a saját és az együttes gyenge teljesítménye. Dzsudzsákon a lettek elleni mérkőzés hajrájában is látszott, hogy nagyon szeretne betalálni, és bár akkor ez nem jött össze neki, utólag az UEFA-tól megkapta „jutalmát”.

 
A két 7-es: Dzsudzsák Balázs és Cristiano Ronaldo vasárnap este egymás ellen vezetik csapataikat - AFP


Az illetékesek ezek szerint úgy látták, hogy bár az al-Wahda légiósának szabadrúgásához hozzáért egy lett védő, az érintés nem befolyásolta annyira a labda pályáját, hogy öngól kerüljön a végleges jegyzőkönyvbe.

A mérkőzést magát egyébként egy ideális világban nagyjából annyival le is lehetne zárni, hogy a magyar válogatott hozta a kötelezőt szerény képességű ellenfelével szemben. Legkésőbb a júniusi, Andorra elleni vereség óta azonban tudjuk, nemzeti tizenegyünk számára már nemigen akad „kötelező” siker vagy könnyedén vehető mérkőzés, így aztán minden apró eredményt meg kell becsülni.

Az igazi értékmérő persze a vasárnap 20.45-kor kezdődő, portugálok elleni összecsapás lesz, amelyre szintén hazai pályán, az Üllői úti Groupama Arénában kerül sor.

A világbajnokságra való kijutás szempontjából ez a találkozó Bernd Storck szövetségi kapitány gárdájának reálisan nézve már tét nélküli – nem úgy a vendégeknek!

A csoportot 7 kör után a hibátlan, 21 pontos Svájc vezeti a 18 pontos Portugália előtt, a 10 ponttal a harmadik helyen álló magyar csapat ebbe a versenyfutásba már aligha tud beleszólni.

A portugálok viszont nem veszthetnek pontokat, ha azt akarják, hogy a selejtezősorozat október 10-i zárómérkőzésén hazai pályán Svájc ellen esélyük legyen a biztos kvalifikációt érő első hely megszerzésére, elkerülve így a pótselejtezőt.

Nem sok jót jelent a mieinknek, hogy Cristiano Ronaldo a jelek szerint nem csak, hogy jó formában van (csütörtökön a feröerieknek rúgott három gólt, így 6 meccsen már 14 találatnál jár a selejtezőkben), de rendkívül motivált is. A Real Madrid sztárja augusztus közepén 5 meccses eltiltást kapott, amiért a Barcelona elleni Szuperkupa-döntőn kiállítása után meglökte a játékvezetőt, így klubjában legközelebb csak szeptember 13-án játszhat, méghozzá a BL-ben, a spanyol ligában pedig csak egy héttel később térhet vissza. Addig pedig „jobb híján” a válogatottban tud bizonyítani…
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!