Megéri-e a csúcsra menekülni?

 
Wolfsburg–Real 2-0. Ha megvalósul a szuperklubok álma, Dávidnak esélye sem volna legyőzni Góliátot - Forrás: Profimedia

A szuper Bajnokok Ligája ötlete korántsem olyan új az európai labdarúgásban, mint hinnénk. Az UEFA korifeusai már az ezredforduló előtt Európai Szuper Ligáról gondolkodtak. A szövetség és a topklubok is felismerték ugyanis, hogy a BL és az EL az utóbbi években veszített presztízs – és a nagyok számára gazdasági – értékéből. Vagyis mindenki változást szeretne, de az érdekek nemigen fedik egymást. A klubok az amerikai franchise-modellt tartanák követendőnek, amely Európa gazdaságilag is erős topklubjait tömörítené. Az egész szezonon át tartó küzdelmek olyan rangadókkal kecsegtetnének, amilyeneket a BL-ben csak a negyeddöntőktől kezdve várhatunk. Ha a klubok ezt önállóan – no meg szponzori segítséggel – oldanák meg, az tovább rontaná a Bajnokok Ligája helyzetét, amit az UEFA nem engedhet meg magának, így saját álláspontjától függetlenül kénytelen tárgyalóasztalhoz ülni.

Egy új csúcsliga azonban rengeteg kérdést vet fel. Az, hogy mi lesz az Európa Ligával, talán a legkisebb gond, a sorozat ugyanis egyáltalán nem feláldozhatatlan. Sokkal fontosabb, hogy az új rendszer hogyan hatna az európai kis- és középcsapatokra, amelyek sokszor üde színfoltjai a BL-nek.

Egy szuperligába nem valószínű ugyanis, hogy meghívást kapna például a Zenit, a Sahtar Donyeck, a Valencia vagy a Wolfsburg. Utóbbi éppen a héten küldte haza egy kettessel a Realt a BL-ben. Félő, hogy a Szuperliga tovább nyitná az ollót az európai él- és középmezőny között. Közép- és Kelet-Európa előtt pedig szinte az összes nemzetközi színtérre néző kaput kulcsra zárná, feledtetve azokat a változtatásokat, amelyeket Michel Platini, az UEFA elnöke nemrégiben a kisebb nemzetek csapatainak érdekében tett. Kicsit olyan a helyzet, mintha egy közepesen finom torta tetejéről leennénk a cukormázat és a habot.

Ráadásul a nagycsapatok számára sem lenne fenékig tejfel egy ilyen sorozat, ami nemcsak a kontinentális futballt reformálná meg, hanem a honi versenysorozatokra is kihatna. Vajon a Real Madridnak és a Barcelonának mennyire lenne fontos a La Liga vagy a Király Kupa egy ilyen liga mellett? Hogyan fogadnák a szurkolók, ha a nagy klubok hagyományaikkal szakítva háttérbe szorítanák ezeket a trófeákat, amelyekben mellékesen olyan meccseket is rendeznek, amelyek nem csak horribilis jegyárak mellett tekinthetők meg?

Változásra tehát szükség van, viszont nem akármilyen áron. Most még nagy szenzáció lenne egy rangadókkal teli, nagy pénzeket mozgósító topbajnokság, de néhány év múlva már csak emberi természetünk miatt is ráunnánk a gigászok harcaira. Ha nem is olyan gyorsan, mint a BL csoportmeccsei, de előbb-utóbb ezek a mérkőzések is „inflálódnának”, akkor pedig már nem lesz hova emelni a színvonalat. Az európai foci vezetőinek most azt kell mérlegelniük, hogy az aktuális helyzet megérett-e egy olyan változtatásra, ami ennyi rizikóval jár. Reméljük, hogy a fejesek nem esnek két szék között a pad alá…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!