Ha a magyar futballról van szó, a szezon első nagy kérdése mindig az, meddig maradnak talpon csapataink a nemzetközi porondon? Az Európa Ligában érdekelt klubok jövő hét csütörtökön kezdik szereplésüket, és a legpesszimistábbak szerint mire három hét múlva elrajtol a 12 csapatosra szűkített NB I, már senkinek sem kell a kettős terheléstől tartania. Ez még a két évvel ezelőtti történelmi mélyponthoz – amikor július 25-re minden magyar együttes kiesett a nemzetközi kupákból – képest is visszaesést jelentene, de hát a magyar futballszurkoló sok mindent átélt már az utóbbi évtizedekben…

Az Európa Liga első fordulója azért egyik indulónkat sem állítja megoldhatatlan feladat elé. A Debrecen például favoritnak számít a Sutjeska Niksics ellen, amely az UEFA rangsorában még az NB I-nél is hátrébb jegyzett montenegrói bajnokság ezüstérmese.

A Ferencváros a holland élvonalból idén kieső Go Ahead Eagles ellen lép pályára, amely annak köszönheti EL-kvalifikációját, hogy a legsportszerűbbnek ítélt holland bajnokság csapatai közül is ő volt a legsportszerűbb. A 100 ezer lakosú Deventer városának klubja 50 éve várt a nemzetközi szereplésre, így szurkolói számára különösen bosszantó, hogy épp azzal a Fradival kerültek össze, amely kénytelen zárt kapuk mögött játszani hazai meccsét: a zöld-fehérek (és velük a vendégdrukkerek) a tavalyi Rijeka elleni összecsapáson látott rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt bűnhődnek.

A legnehezebb dolga kétségkívül az immár László Csaba vezetőedző által irányított MTK-nak lesz, amelynek a szerb bajnokságban negyedik helyén záró Vojvodinán át vezethet az útja a 2. fordulóba. Az újvidéki csapat két éve simán, 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a Honvédot az Európa Ligából. A köztelevízió mindhárom magyar klub első mérkőzését élőben közvetíti.

Jövő héten az első selejtezőkörrel elindulnak a Bajnokok Ligája küzdelmei is, a magyar bajnok Videoton csak a második fordulóban, a feröeri Tórshavn és a walesi The New Saints párharcának győztese ellen kezdi a sorozatot.

Európa Liga, 1. selejtezőkör (július 2., csütörtök)
Debrecen – Sutjeska Nikšić (montenegrói) 18.30
Go Ahead Eagles (holland) – Ferencváros 20.00
MTK – FK Vojvodina (szerb) 20.30

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!