„Túl kicsi a merítési lehetőség” – hangzik az egyik állandó kifogás arra, miért tart ott a magyar labdarúgás, ahol. Nos, ez az érv már eddig sem tűnt túl meggyőzőnek, hiszen 10 milliósnál jóval kisebb országok is fényévekkel járnak előttünk (pl. Horvátország, Dánia), de legkésőbb Izland példájából már egyértelmű: gondos kezekkel a kevésből is ki lehet hozni egy igencsak ütőképes válogatottat.

 
Izlandi szurkolók - Fotó: Kieran Mcmanus, AFP

Az izlandiakra már a tavalyi Európa-bajnokságon is felkapta a fejét a futballvilág, híressé vált szurkolótáboruk pedig jövő nyáron már az oroszországi világbajnokság stadionjaiban kezdhet rá a jellegzetes, huhogva tapsolós koreográfiára.

Izland a maga 330 ezres lakosságával természetesen a valaha volt legkisebb nemzet, amely kijutott a foci-vb-re: a korábbi csúcstartó az 1,3 milliós karib-tengeri szigetország, Trinidad és Tobago volt, míg Európából eddig a mintegy 2-2 milliós Szlovénia és Észak-Írország számított törpe résztvevőnek.

Nem Izland lesz az egyetlen újonc a jövő évi tornán, hiszen a közép-amerikai térségből Panama is első ízben kvalifikálta magát. Igaz, ehhez a mondathoz egyelőre érdemes egy kis csillagot tenni, a vb-ről óriási meglepetésre lemaradó USA ugyanis a hírek szerint még fontolgatja, hogy óvást nyújt be a selejtező utolsó fordulójában lejátszott Panama–Costa Rica (2-1) találkozón történtek miatt. A mérkőzésen a hazaiaknak megadtak egy olyan „gólt”, amelynél a labda nemhogy nem haladt át a gólvonalon, de jóformán el se érte azt.

A panamavárosi stadionban sem gólvonaltechnológia, sem videobíró nem segítette a hatalmasat hibázó játékvezetőt. Az eset felerősíti azokat a hangokat, amelyek szerint a technikát csak akkor szabadna széles körben használni, ha már legalább a legmagasabb szinten (és egy vb-selejtező kétségtelenül ilyen) mindenütt rendelkezésre áll, mert addig sérül az egyenlő esélyek elve. Ha a FIFA újrajátszást rendelne el, az Egyesült Államok még megmenekülhetne egy esetleges döntetlennel vagy vendégsikerrel.

És bár az idő szorít, az USA számára némi reményt adhat, hogy a nemzetközi szövetség idén egy másik vb-selejtezőről már kimondta, hogy ismét le kell játszani: a Dél-Afrika–Szenegál összecsapáson egy fantomkezezés miatt adott tizenegyest a bíró, a meccset novemberben pótolják.
 

Kedden dőlhet el Storck sorsa.
Az MLSZ kedden értékeli a nemrég lezárult világbajnoki selejtezősorozatot, és ezt követően hozza meg döntését Bernd Storck szövetségi kapitány jövőjéről. Sokakat már az is meglepett, hogy a német edző a júniusi, Andorra elleni vereség után a helyén maradhatott, a legutóbbi, Feröer elleni találkozón pedig már, többek közt „Auf wiedersehen!”-t kiabálva tüntettek ellene a szurkolók.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!