Vasárnap, magyar idő szerint ebédidőtájt az FC Barcelona csapata felülhet a világ futballjának trónjára – feltéve, ha nem ül már most is ott. A Bajnokok Ligája-győztes katalánok 11:30-tól a Liber­tadores-kupát elhódító brazil Santos ellen vívják a klubvilágbajnokság fináléját, amelyet ha megnyernek, akkor a 2000-ben útjára indult torna első kétszeres győztesei lesznek (két éve az argentin Estudiantest győzték le a döntőben, hosszabbításban).

  <h1>Messi</h1>-
  <h1>Neymar </h1>-

Messi

- – Kép 1/2

Egyelőre sem Európa, sem Dél-Amerika legjobbja nem izzadt meg Japánban: az elődöntőben a Santos a házigazda Kasivát múlta felül 3-1-re, Barca pedig a katari al-Szaddot verte 4-0-ra. Súlyos hiba lenne a Barcelonától, ha lebecsülné mai ellenfelét, a kontinensek bajnokait felvonultató tornán ugyanis a dél-amerikaiak már nemegyszer törtek borsot az európaiak orra alá, sőt, 2006-ban éppen a Barcelona bukott finálét a brazil Internacional ellen (1-0). Ha van kitől tartaniuk a katalánoknak, akkor az a legjobb nem Európában játszó labdarúgónak tartott Neymar. A 19 esztendős csatár épp a napokban nyerte el az idei év legjobb fiatal futballistájának járó címet, amelyet a mértékadó World Soccer magazin ítél oda.

A többi díjazott is ott lesz a pályán, illetve akörül: az év játékosa Lionel Messi, legjobb edzője Pep Guardiola, legjobb csapata pedig maga a Barcelona lett. Tegnap eldőlt az is, hogy 2013-ban és 2014-ben, első afrikai helyszínként Marokkó ad majd otthont a tornának.

Az, hogy mi köze van a Bajnokok Ligája csoportkörében elvérző Manchester Unitednek a hosszú hónapok óta húzódó Sion-ügyhöz, tulajdonképpen értelmezhetetlen kérdésnek tűnik. Egészen tegnapig az is volt. Ekkor azonban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség bejelentette, ha a Svájci Labdarúgó-szövetség továbbra sem alkalmaz szankciókat a nyáron a FIFA tilalma ellenére hat játékost is igazoló klub ellen, akkor valamennyi svájci együttesnek, beleértve a válogatottat és a BL-nyolcaddöntős Baselt, megtiltja a részvételt a nemzetközi mérkőzéseken. A nemzetközi szövetség azt szeretné elérni, hogy az összes olyan pontot vonják le a már a Sportdöntőbíróságon (CAS) is elutasított Siontól, amelyet olyan bajnokikon szerzett, amelyen az említett hat játékos valamelyike pályára lépett. A FIFA türelme január 13-ig tart, ha addig sem történik semmi, másnap életbe lép az eltiltás. Ez persze még nem jelentené automatikusan azt, hogy a csoportmeccsek során a Basel mögött harmadikként záró MU újabb esélyt kap, hisz ha visszakerülnének a BL-be, az az Európa Liga kialakult párosításait is átírna. Éppen ezért lehet, hogy az UEFA a könnyebb utat választva inkább úgy döntene, hogy a svájciak nyolcaddöntős ellenfele, a Bayern München játék nélkül léphet a nyolc közé. Ami biztos, a BL és az EL küzdelmei február közepén folytatódnak. Jelen állás szerint az angol bajnok Manchester United az Ajax, a városi rivális, a BL-től szintén óriási meglepetésre búcsúzó City pedig a Portóval mérkőzik az EL-ben, azaz, nyugodtan mondhatjuk, két BL-szintű párharca is sor kerül. Más kérdés, hogy a csalódott manchesteriek mennyire veszik majd komolyan azt a sorozatot, amelyről Sir Alex Ferguson nemrég azt mondta: „annyit tudok róla, hogy csütörtökön játsszák a meccseket”.

 

Bajnokok Ligája – a nyolcaddöntõk

Lyon (francia)–APOEL Nicosia (ciprusi)
Napoli (olasz)–Chelsea (angol)
AC Milan (olasz)–Arsenal (angol)
Basel (svájci)–Bayern München (német)
Leverkusen (német)–Barcelona (spanyol)
CSZKA M. (orosz)–Real Madrid (spanyol)
Zenit (orosz)–Benfica (portugál)
Marseille (francia)–Internazionale (olasz)

Végsõ ultimátum

Legkésőbb szerdáig meg kell egyezniük az érintetteknek a mérkőzések időpontjáról a 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek D-csoportjában, amelyben a magyar válogatott is található. A hírek szerint a megállapodásra eddig a holland és a román futballszövetség egyet nem értése miatt nem került sor, és ha ez három nap múlva sem változik, akkor a FIFA alakítja ki a programot.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!