Maria Sarapova doppingolt, de nem tudott róla. Nadal állítólag tiltott szereket használt, de tagadja. Az oroszok sorra buknak le, de a probléma világméretű. Nagyjából így foglalhatók össze az elmúlt hetek eseményei. A sport már régen nem a sportról szól.

 
Sarapova: bohócot csinált a világból? - Fotó: Julien Hekimian, Europress/Getty Images

Maria Sarapova, a korábbi világelső orosz teniszező nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be: nem vette észre, hogy az általa tíz éve használt meldonium nevű szer rákerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. Oroszország és egy sor másik NOB-tag ultimátumot kapott az ügynökségtől, hogy e hónap végéig bizonyítsa: mindent megtesznek, hogy megakadályozzák sportolóik doppingolását.

„Hogy Sarapova figyelmét elkerülhette a tiltólista változása, nem életszerű – jelentette ki a Vasárnapi Híreknek Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. – Ezen a szinten kellően tudatosnak, gondosnak, fegyelmezettnek, körültekintőnek és szabálykövetőnek kell lennie a sportolónak, ez elvárható, és a WADA Kódex elő is írja. Ráadásul nehéz elképzelni, hogy a világ 7. legjobb női teniszezője mellett nincs egy szakemberekből álló segítői stáb, ahol legalább egy ember figyelemmel kísérné a Tiltólistát, amin egy sportoló karrierje múlhat.”

„Az orosz sportban nagyon nagy problémák vannak, régóta zajlik az adatgyűjtés, nyomozás a WADA részéről, és úgy látszik, most értek be a vizsgálatok, lettek kellően erősek a bizonyítékok. Elindult egy lavina, az orosz ügynökséget és a moszkvai labort is felfüggesztették, az adatait, dokumentációját lefoglalták, több ezer orosz mintát lefoglaltak és átszállítottak más WADA-laborokba.

Ezeket a mintákat újravizsgálják, így várhatóan egyre több sportoló bukik majd meg. Sokan közülük elkezdenek beszélni, elmondják a körülményeket, a doppingolás módját, megnevezik a segítőiket. Ez pedig további célzott vizsgálatokat és lebukásokat hoz” – fogalmazott a magyar doppingellenes ügynökség vezetője, hozzátéve, hogy nemcsak Oroszország van a WADA-vizsgálatok fókuszában: ugyanez zajlik Kenyában, Etiópiában és más, úgynevezett non-compliant (nem megfelelő) országokban, amelyek március közepéig kaptak határidőt, hogy bizonyítsák: náluk rend van, és mindenben megfelelnek a WADA előírásainak. Bár március vége itt van a nyakunkon, a probléma megoldása egyre távolabbinak tűnik.

A doppingolók továbbra is az ellenőrök előtt járnak. A kontroll és a nyomozás sokba kerül; a doppingszerek gyártásában, forgalmazásában nagyságrendekkel több pénz van, mint az ellenőrzésben. Azt mondják 1 dollár befektetése a doppingbizniszbe 30 dollár nyereséget hoz. Világméretű üzlet és lobbi, nem véletlen, hogy a kábítószerpiaccal emlegetik együtt. A doppingolás már régen nem vagy nemcsak orvosi kérdés, hanem kőkemény jogi csata. „Adatgyűjtés, nyomozás, tanúvallomások, biológiai útlevél… ez lesz a jövő. Sok minden változik, sok új eszközt vet be a WADA, rengeteg pénzt költ kutatás-fejlesztésre, meglátjuk, mire lesz elég” – tette hozzá Tiszeker Ágnes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!