Bármily furcsán hangzik, akad Magyarországon olyan motorkerékpáros, akit nem zavar a kátyús, rázós, poros út, sőt szerinte minél rosszabb, annál jobb. Az illető nem más, mint a 26 éves Szvoboda Bence kilencszeres magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes motokrosszos. A HTS Team versenyzője a 450 köbcentis KTM motorjával az osztrák, német és cseh bajnoki címért is rendszeresen nyeregbe száll. A kitartása és küzdeni akarása miatt a „Hungarian Bulldog” becenevet viselő motorossal sikereiről és megpróbáltatásairól beszélgettünk.

 

– Nyáron a Mnisekben megrendezett szlovák motokrosszbajnoki futamon az első helyen végzett, ezzel a német, a cseh és az osztrák bajnokság után Szlovákiában is elkönyvelhetett idén egy győzelmet. Ráadásul egy Ford Fiesta autót is nyert. Nem gondolt arra, hogy áttér a ralikrosszra? 

– Lehet, hogy egyszer majd kipróbálom magam négy keréken is, de egyelőre a motokrosszban szeretném kihozni magamból a maximumot. 

– A pálya tele van ugratókkal. Nem félelmetesek? 

– Az ugrató az egyik kedvencem, már gyerekként is az a látvány fogott meg, hogy fel lehet szállni a magasba, és ez milyen jó érzés lehet. Egy versenypályán, ha ez kívülről nem is látszik, nincs két egyforma ugrató, mindegyiket másként éljük meg, és ez nagyon jó dolog ebben a sportban. 

– Az extrém sportok is vonzzák? 

– Ezek nyilván sokkal veszélyesebbek, mint a motokrossz, és ott is megvan a versenyszellem, de én szeretek együtt elrajtolni a többiekkel, a pályán egymás ellen küzdeni, megmutatni, hogy fejben és technikában is jobb vagyok, szóval én maradnék ennél.

– Ami a veszélyt illeti, a múlt hónapban fel kellett adnia az egyik versenyt, mert egy ugratásnál újabb ütést kapott bal csuklója, amely tavasszal eltört. Most hogy érzi magát? 

– Szerencsére nincs semmilyen szövődmény, a fájdalom is elmúlt, nem akadályoz a sportban, remélem, hogy ez így is marad, mert még ezen a hétvégén Monoron a csapatommal vár rám egy magyar verseny, ezzel ér majd véget a szezon. 

– Korábban világbajnokságon is volt már pontszerző. Milyen motor kell ahhoz, hogy valaki végigmenjen egy világbajnoki sorozaton? 

– Ma ez már másként megy, mint régebben. Akkor, ha valaki ügyes volt, elment a vb-re, és megmutatta, hogy mit tud. Manapság is bárki indulhat, feltéve, hogy befizeti a nevezési díjat, ami nem kevés, van valamilyen szintű motorja és megfelelő képzettsége hozzá. Az más kérdés, hogy mit ér el, mert ahhoz, hogy jól szerepeljen valaki, kell egy gyári vagy egy nagyon felkészült csapat. 

– Hogy értékeli az idei évet? 

– Mindenképpen pozitívan, bár nagyon sajnálom a tavaszi sérülést, amikor két hónapot ki kellett hagynom, ha az nem lett volna, azt mondanám, hogy tökéletes év volt. De így is ez a pályafutásom talán legjobb szezonja, mert nagyon sok bajnokságban erős ellenfeleket győztem le, és idén nyertem egy olyan szintű versenyt, ahol eddig még dobogón sem voltam. Ez a német nyílt bajnokság, amely erősebb az Európa-bajnokságnál, és amelyről azt mondják, a világbajnokság előszobájának számít, mert aki itt eredményt tud elérni, annak a vb-n is van keresnivalója. Persze azt, hogy jövőre milyen versenyen indulok, a csapatom dönti el, én mindenesetre azon leszek, hogy mindenütt a lehető legjobban szerepeljek.

FOTÓ: NAGY NORBERT/HTSKTM.COM

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!