Goran Pandev

Elcsalt sorsolás, megvett vb-rendezés, hamis szavazólapok, Katargate. Szorul a hurok a FIFA és az UEFA nyaka körül, vagy csak a szurkolók paranoiásak?

Januárban José Mourinho nem ment el az Aranylabda- gálára, mert több játékos is jelezte neki telefonon: rá szavazott, a végeredmény szerint mégis más kapta a voksát. A macedón válogatott Goran Pandev azon kevesek közé tartozott (a gaboni szövetségi kapitány, Paulo Duarte mellett), aki nyíltan állította: voksát Mourinhóra adta, az összesítésnél mégis Del Bosque szerepelt. Jorge Valdano, a Real Madrid korábbi igazgatója szerint Del Bosque túl fölényesen nyert ahhoz, hogy csalást sejtsünk, ám az ügyet ki kell vizsgálni. A FIFA, Pandevet megcáfolandó, nyilvánosságra hozta az állítólagos szavazólapot – ez persze teljesen nevetséges a fotómanipuláció korában. A szurkolók elő is kapták autogramkártyáikat, bizonygatva: Pandev aláírása nem is úgy néz ki, mint a szavazólapon.

Ha ez nem volna elég, pár hónap alatt a második sorsolási botrány tépázza a futballkedvelők bizalmát. December 19-én ugyanis olyasmi történt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolási próbáján, amire az esély a William Hill fogadóiroda szerint 1:1679 – ugyanazokat a párosításokat húzták ki, mint a másnap délelőtti sorsoláson! Az illetékesek megpróbálták lózungokkal elütni a kínos esetet, a napokban azonban egy török tévéműsor szakértője, a korábbi játékvezető, Ahmed Cakar furcsa felvétellel bizonygatta, hogy a negyeddöntők sorsolását is manipulálták – rezgő golyókkal. Tény, hogy a videón jól látható, amint a húzás megkezdése előtt az UEFA-főtitkár, Gianni Infantino az urna alá nyúl, és megnyom valamit. Sokak szerint ekkor hozta működésbe a szerkezetet, ami segített Steve McManamannek, hogy a helyes golyókat húzza ki.

A sorsolásmanipulációs elméleteknek egész kis gyűjteménye van egyébként. Az 1990-es világbajnokság előtt a házigazda olaszokat Maradona vádolta azzal, hogy úgy kerültek könnyű csoportba, hogy a sorsolást végző Sophia Loren gyűrűje magához vonzotta a mágnesekkel feltuningolt golyóbisokat. Amikor 2006-ban a német házigazda húzója, Lothar Matthäus visszaejtette az elsőre megfogott golyót, a Sky Italia tévécsatorna nem győzte hirdetni: mindez azért történt, mert zavarában elfelejtette, a hideg vagy a meleg gömb tartalmazza a könnyű ellenfelet. A 2008- as BL-negyeddöntők sorsolása előtt a Liverpool Echo fórumán feltűnt a kommentelő szerint kiszivárgott, az UEFA szerint véletlenül eltalált pontos párosítás.

Azon egyedül a FIFA meg az UEFA csodálkozik, hogy az összeesküvés-elméleteket gyártó szurkolókat egyre nehezebb elhallgattatni. Amióta a neves France Football címlapon hozta a „Les Quatargate”, azaz Katargate-botrányt, és jó néhány gyanús ügyletre mutatott rá a katari vb-pályázat kapcsán (lefizetett tisztségviselők, megvett szavazatok), egyre kevesebben hisznek a játék – és főleg a nemzetközi szövetségek tisztaságában. Több, a 2022-es vb-pályázat során korrumpált FIFA-illetékest (Mohammed Bin Hammamot, az argentin FIFA-alelnök Julio Grondonát) azóta kitiltottak a szövetségből, a brazil Ricardo Teixeira pedig maga mondott le – a vádak tehát nyilvánvalóan nem voltak alaptalanok. Guido Tognoni, a FIFA korábbi médiaigazgatója szerint évtizedek óta így mennek a dolgok – a FIFA olyan, mint egy „kis maffia”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!