„A riói olimpia előtt Tobai-Sike Renáta révén a magyarok közül mi szereztünk elsőként részvételi jogot az ötkarikás játékokra, de most, hogy a vitorlázók már elhoztak két kvótát a 2020-as tokiói olimpiára, ezt a bravúrt nem tudjuk megismételni” – kezdte viccesen Győrik Csaba, a sportlövők szövetségi kapitánya, amikor a jövő héten kezdődő dél-koreai világbajnokságról kérdeztük.

  -
  -
- – Kép 1/2

– A sportlövőknél ez lesz az első kvótaszerző lehetőség. Mely számoknál vannak esélyeink? 

– Azt gondolom, hogy a férfi puska, elsősorban a 10 méter, de az 50 m összetett is és a 25 m női pisztoly azok a versenyszámok, ahol megszerezhetjük a részvételi jogot. 

– Korábban azt nyilatkozta, hogy egy arany és további kettő-négy érem megszerzésére számít a világbajnokságon. Ezt mire alapozza?

– Jó formában lévő világklasszis versenyzőink vannak, akik már ebben az évben is megmutatták, hogy mire képesek. Péni István két olimpiai számban, légpuskában és a kisöbű összetettben is vezeti a világranglistát, döntőbe várom Csonka Zsófiát 25 méteren, de például juniorok között is erősek vagyunk fiú puskában, és lány pisztolyban is éremesélyes versenyzőink vannak.

– Az elmúlt években a szövetségi kapitányok visszatérő mondata volt: „és hoznak majd aranyat vagy érmet a futócéllövők is”. 

– Most is így van, a férfi futócéllövőktől mindenképpen érmet várok a vb-n.

– Azt tartják, hogy a sportlövészet az „idegek” sportja, ahol nem látni, hanem érezni kell a célt. 

– Ez így van. Itt fejben dől el minden, de nem csak ez adja a különlegességét a sportágnak. Nálunk nem az a helyzet, hogy van egy Hosszú Katinka, aki gyorsabban képes úszni, vagy egy Usain Bolt, aki gyorsabban tud futni a többieknél, hanem a világbajnoki mezőnyben versenyszámonként van 15-20 lövész, akik közül bárki lehet világbajnok, hiszen egyforma szinten vannak.

– A tokiói olimpián újdonság, hogy légpuskában, légpisztolyban és trapban a vegyescsapat versenyszám is bekerült a programba. A férfi és a női versenyzők közül milyen elvek alapján választották ki a párost? 

– A kijelölés nem kizárólag a vezetők döntésén alapul, úgy is fogalmazhatnék, hogy a versenyzőkkel történő konzultáció eredménye. 

– A vb-re utazó 29 fős csapatban szép számban szerepelnek a juniorok is. 

– Építeni kell a jövőt, és úgy gondolom, ezek közül a fiatalok közül ketten-hárman már a tokiói olimpián is ott lehetnek.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!