„Őszintén hiszek benne, hogy több van ebben az Eb-ben, mint hogy asszisztáljunk a meccsekhez.”

 

Keresve sem találni olyan mondatot, amely jobban leírná a magyar női kézilabda-válogatott jelenlegi helyzetét, mint a fenti, amelyet Kovacsics Anikó mondott a franciaországi Európa-bajnokságra való kiutazás előtt. Az együttes újdonsült csapatkapitányának szavaiban ott van az ilyenkor kötelező bizakodás, hiszen tudjuk, ha nagy a kézilabdatorna, akkor idehaza a legtöbb szurkolón úrrá lesz a „most talán kijöhet a lépés” érzése – és való igaz, az ezer sebből vérző keret talán még ebben az összetételben is képes lehet kellemes meglepetést szerezni. Kovacsics mondatának második fele, vagyis az, hogy egyáltalán felvetődik, hogy csak a vereségek gyűlnek majd az Eb-n, viszont kissé vészjósló. Az előjelek (hiányzók tömkelege, győzelem nélkül megvívott felkészülési torna) fényében azonban sajnos ez sem teljesen légből kapott.

Pedig két és fél évvel ezelőtt, amikor a dán Kim Rasmussen átvette a csapat irányítását, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) alelnöke, Pálinger Katalin éppen a most kezdődő 2018-as Európa-bajnokságot jelölte meg mint az első tornát, ahol kiugró teljesítményt várhatunk a válogatottól. Az ezúttal ilyen-olyan okból távol maradók – a teljesség igénye nélkül Görbicz Anita, Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szekeres Klára – fényében most már az MKSZ is óvatosabb, a hivatalos célkitűzés a középdöntőbe jutás. Ehhez a mieinken kívül a Hollandia, Horvátország és Spanyolország alkotta négyesből kellene az első három helyen végezni. A csoportkör túlélése már csak azért is fontos, mert ez esetben a válogatott kiemelt lenne a jövő évi világbajnokság selejtezőinek sorsolásán, márpedig a 2019-es vb már a tokiói olimpiai kvóták szempontjából is kulcsfontosságú lesz.

A franciaországi torna csütörtökön elrajtolt, Kovacsicsék azonban csak szombaton mutatkoznak be, majd kétnaponta vívnak csoportmeccseket a svájci határ közelében lévő Montbéliard-ban. A középdöntő jövő pénteken kezdődik, és ha eljut odáig a magyar válogatott, a papírforma szerint a norvég, román, német trió várhat rá.

FOTÓ: MTI

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!