„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Európa bajnoka vagyok, és azt hiszem, különleges edző (Special One)” – kezdte első sajtótájékoztatóját Mourinho a Chelsea csapatánál 2004-ben. José Mourinho a múlt héten jubilált: az elmúlt kilenc év 148 hazai bajnoki meccsén nem kapott ki aktuális csapatával. Mérlege 122 győzelem és 25 döntetlen. Utoljára a Portóval vesztett otthon, 2002. február 23-án.

 
José Mourinho

A BBC Radio 5 műsorán David Pleat, a hajdani kiváló játékos, jelenleg szakkommentátor, a Tottenham korábbi menedzsere így méltatta a portugál edzőt: „A végletekig határozott, ami a felkészülést és a munkamódszereit illeti. Világos, hogy játékosai tényleg hisznek benne. Félelem nélkül fociznak”. A szakember olyan kivételes edzőkhöz hasonlította a Special One-t, mint Guttmann Béla, Arrigo Sacchi, vagy Louis van Gaal.

Megdönthetetlen Mourinho (Real Madrid) rekordja, állítja Josep (Barcelona). A spanyol edző szerint Mourinho teljesítménye utolérhetetlen – s ezt így gondolja maga ünnepelt is. „Azt hiszem, Guardiolának igaza van. A rekord alatt három évet edzősködtem a Premier League-ben, kettőt a Serie A-ban, és egy felet a La Ligában. Ez a három legjobb bajnokság Európában, ezen kívül volt két veretlen szezonom még Portugáliában is” – nyilatkozta. Mourinho szerint a csúcs hihetetlen, de nincs különösebb titka. Azt állítja, mindig győzelemre játszik, nem a statisztikákat figyeli.

Még a 150 is könnyedén összejöhet Mourinhónak: március 3-án a Málagát, tíz nappal később a Hérculest fogadja a Real. Az április 16–17-i fordulóban azután a Barcelona látogat a Bernabéuba. A két csapat legutóbbi négy mérkőzésén a katalánok összesen 14 gólt rúgtak, és csak kettőt kaptak…

Á.D.

 

Andre Villas Boast tartják a legtehetségesebb fiatal edzőnek. C kategóriás futballedzői licencét – Bobby Robson közbenjárásával – tizenhét évesen szerezte meg. A portugál szakember évekig José Mourinho mellett tanult (Porto, Chelsea, Inter), majd a Porto kispadjára került, ahol tavaly meg is döntötte tanára rekordját. Mourinho 33 mérkőzésen, Villas Boas 36-on vezette veretlenül a Portót. Nyáron a Roma edzője lehet. „Ő az én szemem és fülem” – mondta róla egykor Mourinho. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!