A futballvilág egyik legjobban várt eseménye évről évre az Aranylabda (Ballon d’Or) átadása. Volt eddig. Tavaly óta ugyanis a világ legviccesebb, pontosabban legszánalmasabb műeséseit bemutató labdarúgóit is díjazzák. A Fallon d’Floor (hevenyészett fordításban: padlót fog) díjat néhány elvetemült internetes focibolond alapította, és természetesen közönségszavazással lehet elnyerni. A tavalyi győztes az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Leeds United brazilja, Adryan lett, aki a Derby elleni meccsen bemutatott lélegzetelállító vergődésével hódította el a megtisztelő címet.

Emlékeznek még Kovács Kálmánra, az 56-szoros válogatott labdarúgóra, akiről az Index egyszer azt írta: „Szép bajusza van, kellemes az orgánuma, és fénykorában úgy tudott esni a 16- oson belül, ahogy azóta se senki, csak Dombi Tibor, a Hortobágy pumája?” A maga idejében mindenki – beleértve a bírókat, a szurkolókat, sőt még a szurkolók anyósait is – tudta, hogy ha Kovács Kálmán a 16-oson belülre ér, elesik, ha a kapus a túlsó térfélen áll is. Akkoriban ugye csak a bíró és a két partjelző volt hivatva eldönteni, bántották-e a mi Kálmánunkat. És mivel még adóvevőjük sem volt, a bíró inkább saját hatáskörben döntött, mintsem hogy plusz ötven métert rohanjon az oldalvonalig, hátha a kolléga jobban látta, mi is történt valójában.

Ezért is különös, hogy ma, amikor a játékvezetőt négyen segítik az oldalvonalnál (adóvevővel, GPS-szel és mifenékkel felszerelve), a jobb meccseket pedig minimum húsz kamerával közvetítik a tévétársaságok, egyre több és egyre látványosabb műbalhénak örülhetünk hétről hétre. A lista végtelen, de a legnagyobb figurákat azért ebben a műfajban is jegyzik. Filippo „Pippo” Inzaghi, a Milan legendájának állandó jelzője volt a „lesen született”. Emlékezetes csodálkozásaira és égnek emelt tekintetére külön rajongói klubot alapítottak.

Néhány éve milliók kacagtak az internet előtt ülve, amikor Sergio Busquets egy ütközés után látványosan vergődött a földön, majd kíváncsian kikukucskált az arcát eltakaró karjai közül, hogy érdemes-e még tovább maradnia, vagy megkapta a jól megérdemelt szabadrúgást. Vagy a tavalyi Real Madrid–Celta Vigo meccsen, az isteni CR7 ahelyett, hogy kapuig gyalogolt volna egy labdával, simán elesett a 16-oson belül. Mázlija volt, a bíró megkajálta az esetet, és büntető lett belőle. Ennek a műesésnek azóta több millió rajongója van az interneten, a bíró pedig elbujdosott szégyenében.

Egy másik legendás „szenvedő”, a holland Arjen Robben a legutóbbi világbajnokságon Mexikó ellen esett hatalmasat és látványosat. A partjelzők azonnal kiszúrták, szóltak a bírónak, aki sárgával kedveskedett a klasszis szélsőnek. Robben egyébként – becsületére legyen mondva – bocsánatot kért a meccs végén a mexikóiaktól és a közönségtől is. Idei történet Máximo Bangueráé.

Az ecuadori Barcelona kapusa, hogy megússza a piros lapot a kolumbiai Nacional elleni labdarúgó-mérkőzésen a Libertadores- kupában, a 90. percben, 1-1-es állásnál simán elkaszálta a kapura törő csatárt, majd eljátszotta, hogy megsérült. Kerek öt percen keresztül „üvöltött a fájdalomtól” és fetrengett a füvön. A játékvezető eleinte tanácstalanul állt, de a végén csak kiállította a kapust. Azóta is rajta röhög a fél világ. Hogy mit hitt, amikor a földön feküdt, ki tudja?

Kanta József, az MTK középpályása szerint az ilyen játékosokat a csapatokban is utálják. „Ez gáz. Volt már, hogy a saját csapattársamra is rászóltam, ha színészkedett. Teljesen fölösleges, a négy bíróból egy szinte biztosan kiszúrja a dolgot” – így Kanta. „Persze előfordul, hogy el kell esni a 16-oson belül, mert a védő már egy fél órája rángat, de erre nem érdemes karriert építeni” – mondja a kék-fehérek csapatkapitánya.

Mindenki Józsikája mindezt azért mondhatta, mert valószínűleg nem ismeri a Kaposvár támadóját, Luca Dominicót. A jó nevű szélső egy tavalyi bajnokin repült vagy öt métert. A dolog szépséghibája, hogy Luca még az előtt lendült előre, hogy találkozott volna a védőjével. Pechjére ezt a meccset adta a Sport Tv (ki tudja, miért?), azóta ő is internetes bálvány lett. Valószínűleg nem örül neki, de ez legyen az ő baja. Nem csoda, hogy ennyi szánalmas, nézőriasztó színészkedés után a FIFA is lépne az ügyben. A szövetség szerint csak az időhúzás magyarázza, hogy miért dőlnek ki a focisták a legkisebb összeütközéstől, összerúgástól a pályán, és követelnek gyúrót, masszőrt a helyszínre. Sepp Blatter elnök így vetne véget ennek a szokásnak: az ápolás miatt levitt játékosokat néhány percig akkor sem engednék vissza a pályára, ha amúgy nincs semmi bajuk. „Ez gyakorlatilag rövid időbüntetést jelent, a színészek pedig talán átgondolnák a dolgot” – magyarázta Blatter.

A főtitkár azt mondja, ha ezt sikerül megoldani, akkor a következő lépés a műesések kiiktatása lesz, mert szerinte az is csalás, amellyel a játékosok sem az ellenfeleiket, sem a nézőket nem tisztelik.

A Fallon d’Floor ítészei számára egyébként ez az év is jól kezdődött. Olekszandr Nojok, a Metalurh Doneck 22 éves ukrán középpályása néhány héttel ezelőtt egészen félelmetes szenvedést művelt a füvön fetrengve. Ám miután senkit nem hatott meg, felkelt és futott tovább.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!