Nincs egyértelmű favoritja a jövő csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokságnak – a szakértők legalább 5 nagy aspiránsról beszélnek, de további 3 csapat végső sikere sem lenne szenzáció. Összeállításunkban a fogadóirodák által kínált szorzókat váltottuk át százalékos győzelmi esélyekre, és ezek alapján próbáltuk felmérni, melyik együttes miért – vagy miért nem – lehet befutó Oroszországban.

Brazília 

Hogy lehet egy olyan csapatot a vb legnagyobb esélyesének kikiáltani, amelyet legutóbb hazai pályán 7-1-re kiütöttek az elődöntőben? – tehetik fel néhányan a kérdést, látva, hogy a fogadóirodák jelenleg, ha csak egy hajszállal is, de a brazilokat tartják a topfavoritnak. Nos, ha a legutóbbi két évet vesszük alapul, nem is tűnik túlzónak a várakozás: a dél-amerikai együttes kispadján 2016 óta Adenor Leonardo Bacchi, közismert nevén „Tite” ül, irányításával pedig 20 meccsen 16 győzelem 3 döntetlen és csak 1 vereség a mérleg. Ami ennél is imponálóbb, a 20 találkozó alatt mindössze 5 gólt kaptak – annyit, mint a németektől a már említett 4 évvel ezelőtti elődöntőben 29 perc alatt… Ha hinni lehet a bukmékereknek, jó esély van rá, hogy a brazilok, a vb-re felépülő Neymar vezetésével, a döntőben vehetnek revansot akkori legyőzőiken.

Eddigi világbajnoki eredmények 

I. hely: 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 

II. II. hely: 1950, 1998 Szövetségi kapitány: „Tite” Csapatkapitány: Neymar 

A brazil játékosok piaci értéke összesen 671,5 millió euró, ezzel övék a legértékesebb vb-keret. 

„Biztos vagyok benne, hogy megragadja a második esélyét” – mondta a legendás Pelé Neymarról, aki 4 éve sérülés miatt nem tudott segíteni társainak a torna finisében.

Argentína 

Argentínát vagy utáljuk, vagy imádjuk, köztes állapot nincs. Aki például emlékszik az 1978-as világbajnokságra, arra, hogyan „jött össze” minden az Albicelestének, hogyan állították ki ellenük Nyilasit és Törőcsiket az első meccsünkön, vagy hogyan készítették ki a hollandokat (némi bírói segédlettel) a döntőben, az biztos az első csoportba tartozik. És az is, aki szerint 1986-ban Maradona kezezéses gólja a britek ellen inkább csalás volt, mint „isteni csoda”. Viszont nem lehet elvitatni, hogy miközben Maradona első gólja az emberiség elleni arcpirító gaztett volt, a második a világtörténelem bizonyítottan hatodik legszebb találata. Amit – mellesleg – a másik argentin félisten, Lionel Messi szinte centire lemásolt (igaz, nem vébén, csak szimpla bajnokin). Na, ezekért a pillanatokért imádják az argentinokat, akik imádják.

Eddigi világbajnoki eredmények 

I. hely: 1978, 1986 

II. II. hely: 1930, 1990, 2014 Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli Csapatkapitány: Lionel Messi 

A fogadóirodák Messit tartják a gólkirályi címre legesélyesebbnek (kérdés persze, hogy meddig jut el a csapat) Messi: 

„Elcserélném a Barcelonával szerzett címeim egyikét egy válogatottal szerzett trófeára.”

Németország 

Mit lehet mondani egy olyan csapat erejéről, amelyikbe nem fér be Mario Götze, Andre Schürrle és Leroy Sané? Persze ember legyen a talpán, aki ebben a bőség zavarában megtalálja a legjobb összeállítást, hiszen a már bizonyított, 2014-ben világbajnok sztárok mellett ott vannak a feltörekvő játékosok, akikkel Joachim Löw tavaly megnyerte a Konföderációs Kupát. A szövetségi kapitány mindenesetre nem kis kockázatot vállalt a kerethirdetéssel, hiszen ha nem úgy sikerülne a világbajnokság, ahogy szeretnék, néhányan biztos felemlegetik majd neki az otthon hagyott sztárokat. Márpedig címvédőnek lenni mostanság nem túl jó ómen a vb-ken, ugyanis 2010-ben az olaszok és 2014-ben a spanyolok is kiestek a csoportkörben – a németek most megtörnék ezt az „átkot”.

Eddigi világbajnoki eredmények 

I. hely: 1954, 1974, 1990, 2014 

II. II. hely: 1966, 1982, 1986, 2002 Szövetségi kapitány: Joachim Löw Csapatkapitány: Manuel Neuer 

A négy évvel ezelőtti világbajnok csapatból csak 9-en fértek be a mostani 23-as keretbe. 

„Jobb leszek, mint valaha!” – ígéri a lábtörése miatt szinte a teljes idényt kihagyó, de a torna rajtjára felépülő Neuer kapus.

Franciaország 

A francia foci utolsó aranykora a ’80-as évekre esett. A „mágikus négyesnek” (carré magique) mégsem sikerült világbajnoki címet nyernie, Alain Giresse-nek, Luis Fernándeznek, Jean Tiganának és persze Michel Platininek be kellett érnie egy Ebarannyal 1984-ben. A válogatott története eddigi egyetlen világbajnoki aranyát egy generációval később, 1998-ban szerezte. A kékek érdemeit az sem kisebbíti, hogy azt a vébét éppen Franciaországban rendezték. És ha összefüggéseket keresnénk, hát tessék: annak a csapatnak az a Didier Deschamps volt a csapatkapitánya, aki ma a válogatottat irányítja. És bár a francia ma a világ egyik legerősebb támadó csapata (Pogba, Dembélé, Mbappé, Griezmann), a védelem bármikor képes összehozni egy váratlan zakót.

Eddigi világbajnoki eredmények 

I. hely: 1998 

II. II. hely: 2006 Szövetségi kapitány: Didier Deschamps Csapatkapitány: Hugo Lloris 

Amire mindenképpen érdemes figyelni: Pogba haja és Griezmann gólöröme. 

Didier Deschamps: „Németországnak, Brazíliának és Spanyolországnak sokkal több nemzetközi tapasztalata van, mint a mezőny többi tagjának, így nekünk is. Képesek vagyunk felvenni velük a versenyt, de ők hárman ettől még jóval előttünk járnak.”

Spanyolország 

Alig tíz éve még a világ legjobbjai voltak. Gyönyörű, látványos focit játszottak. A 2008-as Eb-győzelem után a világ aranyat várt tőlük a 2010-es vébén, és ők meg is adták a világnak. Az elsősorban a Barcelonára épülő csapatban olyanok parádéztak, mint Xavi, Fabregas, Iniesta és David Villa. Szegény Messi: ha spanyolnak születik, már nem kellene ácsingóznia egy valamirevaló válogatott címre. A 2014-es vb-n aztán csúnyán leszerepeltek: még a csoportból sem jutottak tovább. A hollandok átrobogtak rajtuk, Robbenék az első meccsen egy ötöst rúgtak nekik, aztán Chilétől is kikaptak 2-0-ra. Ám ha hinni lehet a számoknak, a spanyolok megint a régiek. A selejtezőcsoportjukat veretlenül nyerték az olaszok előtt, plusz 33-as, eléggé imponáló gólkülönbséggel, és ha Busquets, Pique, Ramos, David Silva és a most búcsúzó Iniesta megint a régi formáját hozza, akkor bármi megtörténhet.

Eddigi világbajnoki eredmények 

I. hely 2010 

Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui Csapatkapitány: Sergio Ramos 

Bár hivatalosan csak Andrés Iniesta búcsúzik a világbajnokság után a válogatottól, többeknek ez lehet az utolsó vb-jük: Ramos (32), Monreal (32), Silva (32) és Pique (31) számára valószínűleg nem lesz még egy esély a bizonyításra. 

Julen Lopetegui: „Otthon egyáltalán nincs videobíró, így ott ezért nem szokták megállítani, majd újraindítani a játékot. Szokatlan helyzeteket eredményezhet, amihez egyáltalán nem vagyunk hozzászokva. Még a pontos szabályokat sem ismerjük egészen.”

Apád lehetnék 

A torna legidősebb játékosa a 45 esztendős egyiptomi kapus, Esszam el-Hadari lesz, aki minden bizonnyal pályára is lép az afrikaiaknál. A mezőnyjátékosok közt az ötödik vb-jére készülő mexikói Rafa Marquez a korelnök a maga 39 évével. A legfiatalabb kerettagot az ausztráloknál kell keresni: Daniel Arzani 1999. január 4-én született, azaz 19 éves. Tőle túl sokat nem várnak, ám a vb második legifjabb résztvevőjére, a csak két héttel „idősebb” francia Kylian Mbappéra akár főszerep is várhat.

Izland és Panama is az első világbajnokságára készül – előbbi a maga 334 ezres lakosságával a valaha volt legkisebb népességű résztvevő ország. Nem megbántva e két válogatottat, könnyen lehet, hogy a torna alakulására nagyobb hatást gyakorol majd egy másik „vb-újonc”: a videobíró. A rendszertől sokan tartanak, mondván, túl hosszú időre megáll miatta a játék, és még így se garantáltak a hibátlan ítéletek. A mostani vébén mutatkozik be egy másik új szabály, a hosszabbítás esetén rendelkezésre álló negyedik cserelehetőség is.

Befuthatnak még

Belgium: A mostani már legalább a negyedik nagy torna, amelynek úgy futunk neki, hogy „a belgák akár nagy meglepetést is okozhatnak”. Az áttörés eddig elmaradt, de a többek közt Eden Hazard, Kevin de Bruyne és Romelu Lukaku fémjelezte csapat talán most van a legjobb korban, ráadásul már a kellő nemzetközi rutint is megszerezték. Szóval „akár nagy meglepetést is okozhatnak”.

Anglia: A korábban megszokott nagy remények után a mostani lesz az első vb, amely előtt alighanem a legvérmesebb angol drukkerek sem számítanak túl sokra kedvenceiktől – ami a 2 évvel ezelőtti, Izland elleni Eb-kiesés után nem is csoda. Egyesek szerint viszont pont az kedvezhet a fiatal angol csapatnak, élén a 24 esztendős Harry Kane-nel, hogy ezúttal mindenki leírja őket.

Portugália: Fernando Santos szövetségi kapitány együttesének a 2016-os Európa-bajnoki győzelem után mindenképpen ott van a helye legalább a titkos esélyesek közt. És bár sokan hajlamosak őket egyszemélyes csapatként aposztrofálni, ez a gárda akkor is képes lehet jól szerepelni, ha Cristiano Ronaldo nincs jó formában. Persze sokkal könnyebb lesz a dolguk, ha mégis.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!