Rendkívül bizakodóak voltak az MLSZ illetékesei, amikor megalkották a labdarúgó NB I. 2011/12-es idényének menetrendjét, jelen állás szerint ugyanis a válogatott esetleges jövő évi Európa-bajnoki felkészülését megkönnyítendő már május 12-én befejeződik a bajnokság.

Ennek azonban az az ára, hogy a tavalyihoz képest két héttel korábban, július 15-én, azaz jövő pénteken a Debrecen–Vasas találkozóval már el is rajtol a liga.

A szokatlanul rövid holtszezon ellenére ezúttal is nagy volt a jövés-menés a csapatok háza táján, négy együttes pedig már tétmérkőzésen is kipróbálhatta új szerzeményeit. A Ferencváros és a Paks e hét csütörtökén már a visszavágókat játszotta az Európa Liga selejtezőjének 1. fordulójában, ahonnan mindketten kettős győzelemmel jutottak tovább. A tavalyi keretükből mindenkit megtartó paksiak az andorrai UE Santa Colomát, míg az FTC az örmény Ulissest búcsúztatta egyaránt 5-0-s összesítéssel. A Fradiban különösen a holland Mark Otten tett jó benyomást a szurkolókra, de a brazil Felipe Félix és Oláh Lóránt is eredményes volt az újak közül. A 2. körben mindkét gárdára norvég ellenfél vár: a Paks a Tromsövel, a Ferencváros pedig az Aalesunddal került össze. Mindkét magyar alakulat csütörtökön, hazai pályán kezd, de mivel a norvég bajnokság jelenleg fél távnál tart, a riválisok sokkal inkább játékban vannak. Harmadik magyarként bekapcsolódik a sorozat küzdelmeibe a kupagyőztes Kecskemét is, amely a kazah Aktobét fogadja az első összecsapáson. A lila-fehéreknek van mit kijavítaniuk, hiszen a Magyar Kupa tavaszi fináléjával ellentétben a pénteki Szuperkupa-döntőben nem tudták meglepni a Videotont. A fehérvá­riak André Alves hajrában szerzett góljával 1-0-ra győztek, így Paulo Sousa sikeresen debütált a kispadon. A portugál tréner az elmúlt hetekben alaposan felforgatta a fehérváriak keretét: kilencen távoztak, helyükre többen érkeztek vissza kölcsönből, köztük a korábbi válogatott Horváth Gábor és Sitku Illés, de egy szerb és három spanyol légióst is igazolt a klub. A bajnoki címvédő szerdán idegenben kezdheti meg menetelését a Bajnokok Ligájában a Szabics Imrével felálló Sturm Graz ellen. A találkozó a graziak számára sem lesz teljesen hazai, hiszen a stadionjukban zajló amerikaifutball-világbajnokság miatt Klagenfurtban fogadják a Vidit. A párharc fontosságára való tekintettel a versenybizottság elhalasztotta a piros-kékek első, Siófok elleni bajnoki mérkőzését.

Az élvonalbeli csapatok augusztus 31-ig még szerződtethetnek új játékosokat, ám a nagy átalakítások helyett a pályán immár a nagy alakításokra várunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!