„Ha itt sem győz a Mercedes, tényleg elkezdhet aggódni.” Nagyjából ez az általános vélemény a Forma–1-ben a hétvégi Azeri Nagydíj előtt, ahol az időmérő edzést szombaton magyar idő szerint 15 órától, a futamot pedig vasárnap 14.10-től tartják.

 

A német istállóval 2013-ban fordult elő utoljára az, ami most, vagyis, hogy az idény első három versenyéből egyet sem tudott megnyerni. A semleges szurkolók (pláne a riválisok drukkerei) persze csak örülnek, ha nem folytatódik a legutóbbi négy szezonban látott hegemónia, de a Mercinél érthető módon már nagyon szeretnék megtörni a rossz sorozatot. Az első három nagydíjon még többé-kevésbé lehetett a balszerencsére vagy épp a rossz taktikára fogni, hogy Lewis Hamilton és Valtteri Bottas lemaradt a dobogó legfelső fokáról, ám a bakui pálya a maga hosszú egyeneseivel minden eddiginél jobban fekszik a Mercedeseknek, amelyek motorerőben még mindig a többiek előtt járnak. Legalábbis elvileg. Egyre többen gondolják ugyanis úgy, hogy a Ferrari már teljesítményben is felveszi a versenyt velük, és ha ez Azerbajdzsánban is így lesz, könnyen lehet, hogy az idény első két futamát megnyerő, a világbajnoki pontversenyt vezető Sebastian Vettelt kell a vb-cím legnagyobb esélyesének tekinteni.

A legjobb előjelekkel azonban Daniel Ricciardo várhatja a hétvégét. A Red Bull ausztrál pilótája a Kínai Nagydíjon aratott győzelme után érkezik Bakuba, ahol tavaly – a szezon egyik legizgalmasabb viadalán – elsőként intették le, ráadásul úgy, hogy a tizedik helyről rajtolt. Vele kapcsolatban a héten szárnyra kelt a pletyka, hogy jövő- re – Kimi Räikkönen helyére – a Ferrariba ül át, ám a 28 esztendős versenyző gyorsan leszögezte: „még korai erről beszélni, egyelőre minden idegszálammal az idei vb-re koncentrálok”. Tekintve, hogy hosszú évek után újra izgalmas csatákra van kilátás, alighanem az F1 rajongói is követik Ricciardo példáját.

Címkék: Forma–1

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!