Mit csinál egy 42 éves hivatásos pilóta és egy vele egyidős márkamenedzser a kevés szabadidejében? Először is sietnek a Balatonra vitorlázni. „Mellesleg” pedig 11-szeres világbajnokok lesznek.

  <h1>Domokos András (balra) és Majthényi Szabolcs a repülőhollandi hajóosztály legeredményesebb versenyzői - Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség</h1>-
  <h1>Domokos András és Majthényi Szabolcs</h1>-

Domokos András (balra) és Majthényi Szabolcs a repülőhollandi hajóosztály legeredményesebb versenyzői - Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

- – Kép 1/2

Nem kellett sokat várni a 2015-ös év első magyar világbajnoki címére, a Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős ugyanis fölényesen – a kilenc futamból hetet megnyerve – győzött a Sydneyben rendezett repülőhollandi vb-n. A vitorlássport egyik legösszetettebbjének tartott hajóosztályában ez volt a 11. világbajnoki aranya a magyar párosnak, amellyel egyúttal keretbe is foglalták eddigi pályafutásukat: az első győzelmüket még 1994-ben, szintén Ausztráliában (közelebbről Adelaide-ben) szerezték. És bár a diadal ízét már ismerik, azért még őket is meg lehet lepni: „Abban nincs semmi különös, ha valamit nyerünk és ezért díjat kapunk. De hogy nyerünk, és nem kapunk semmit, na, olyan most fordult elő először!” – mesélik nevetve a történetet, benne a díjakról megfeledkező szervezők által az utolsó pillanatban vásárolt bumerángokról, amelyekből azonban egy számolási hiba miatt szintén nem jutott nekik.

A fenti eset után azt hihetnénk, a magyar duó nem örvend túl nagy tiszteletnek a nemzetközi vizeken, ám ez nem igaz. Persze mindig vannak, akik rácsodálkoznak, hogy verheti kenterbe a világot egy tenger nélküli ország párosa. A válasz egyszerű: a Balaton, amelyen a páros szerint tökéletesen fel lehet készülni a tengeröblökben rendezett versenyekre is. „A pályafutásunk során megfordultunk a világ legnépszerűbb, legszebbnek mondott tengerpartjain is, de számomra a Balatonnál szebb hely nincs. Az más kérdés, hogy versenyezni nem szeretek rajta” – mondja Domokos András, utalva arra, hogy a „magyar tenger” sok tekintetben még trükkösebb is, mint a tengeröblök.

Majthényiék a munkájuk mellett évi 50-60 napot vannak vízen, a világbajnokságok előtt általában 20 órát tudnak a helyszíneken gyakorolni, ami – ahogy a győzelmeik mutatják – elegendő is. Az időjárás a Sydney-öbölben kegyes volt a mezőnyhöz, „jó szelek fújtak” – akadt viszont más, amire nagyon oda kellett figyelni. „Az öbölben finoman szólva sem a repülőhollandi világbajnokságé volt a főszerep, hiszen más osztályok versenyeit is velünk egyszerre rendezték, ráadásul folyamatos volt a kompközlekedés és egy hidroplán- leszállóhely is volt a pálya közepén. Ha ez nem lett volna elég, a helyiek és a turisták sem voltak ránk tekintettel, volt, hogy egy motorcsónak centikkel előttünk húzott el, kis híján baleset lett belőle” – meséli Majthényi Szabolcs.

Az ’50-es években született repülőhollandi 1960 és 1992 között az olimpia műsorán is szerepelt, hazánknak a Detre Szabolcs, Detre Zsolt kettős révén egy bronzérme van az 1980-as olimpiáról.

Az évszámokból már kitalálható, a Majthényi, Domokos páros legnagyobb „tragédiája”, hogy a hajóosztály épp akkor került ki az ötkarikás programból, mielőtt az ő sikerszériájuk elindult. A soksok vb-cím persze nem jelenti azt, hogy az olimpiákon is taroltak volna, hiszen ahogy mondják, ha olimpiai szakág lenne a repülőhollandi, biztosan népesebb és „profibb” lenne a mezőny, nem lenne könnyű munka mellett, kvázi hobbiból halmozni az érmeket.

 

-----------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!