Nemrég egy tinédzser igencsak „tiszteletlen” volt az idősebbekkel, mégis mindez nagyon sportszerűnek minősült és elismerést váltott ki. Az történt ugyanis, hogy a Royal Balaton Golf & Yacht Club junior válogatott játékosa, a 13 és fél éves Kötél Bence a felnőttversenyzőket is legyőzve megnyerte a Magyar Golf Szövetség szezonnyitó versenyét, a 28. Magyar Kupát, ahol minden korosztály képviselteti magát.

 
Kötél Bence

Úgy tűnik, az ifjú tehetségnek nevéhez méltóan kötélidegei vannak, mert a kétnapos viadal után holtverseny alakult ki közte és a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező szenior versenyző, Horváth Joseph között, az izgalmas végjáték pedig Bence javára dőlt el. Mivel ilyen fiatalon még senki nem nyert Magyar Kupát, megkerestük az újdonsült bajnokot és az édesapját, Kötél Balázst, aki a családban először kezdett golfozni.

„A golfot általában mindenki hobbiként, először csak játékból kezdi, gyerekeknél pedig ez még inkább igaz, hiszen jópofa dolog a labdát ütögetni és »beterelni« a lyukba – mondta az édesapa. – Bencét négyéves korában én vittem ki a golfpályára, kapott egy golfütőhöz hasonlító gyerekütőt, azzal gyakoroltunk. Volt hozzá türelme és fegyelme, ügyes volt, egyre komolyabban vette és végül ennél a sportnál maradt.”

„Édesapám szerint jó érzékem van a golfhoz, más sportágban komolyan nem is gondolkodtam – vette át a szót Bence. – Hétéves korom óta versenyzek, eddigi legjobb eredményemet 2015-ben értem el, amikor megnyertem az Osztrák U12 Nyílt Junior Bajnokságot. Most nagyon büszke vagyok, hogy a Magyar Kupa viadalon, ahol a felnőttek és gyerekek együtt versenyeznek, végül nekem sikerült győzni. Ami a továbbiakat illeti, szeretnék minél több, minél rangosabb korosztályos nemzetközi dobogóra állni.”

A hónap elején Kisorosziban rendezték a VI. Magyar Nyílt Match Play Bajnokságot, ahol a Magyar Kupától eltérő a versenyszisztéma: nem az egész pályát kell végigjátszani, hanem sorsolás alapján egyes emberek mérkőznek egymással, szakaszokat kell nyerni, a vesztes pedig mindig kiesik. A háromnapos versenyen Kötél Bence ismét szép eredményt ért el, a népes mezőnyben a negyedik helyen végzett.

Címkék: sport, golf

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!