A múlt héten bemutatták a jövő februári phjongcshangi téli olimpiára tervezett érmeket. A valamivel több mint félkilós arany- és az ezüstmedálok 99,9 százalék ezüstöt tartalmaznak, az első helyezettnek járót 6 gramm arannyal vonják be. A bronzérmek vörösrézből készülnek.

 
A 2018-as téli olimpia érmei

Minket persze elsősorban nem e kultikus tárgyak fizikai és kémiai tulajdonságai érdekelnek, hanem, hogy a 102 kiosztandó kollekcióból kerül- e legalább egy darab magyar sportoló nyakába.

Erre a legnagyobb esélyük a rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak vannak, akik az utóbbi években az Eb-k után a vb-ken is elkezdték szállítani a dobogós helyezéseket. 2016-ban Liu Shao lin Sándor 500 méteren megszerezte a sportág első magyar vb-címét (ráadásul Dél-Koreában, ami az olimpiára nézve jó előjel lehet), idén pedig öccse, Liu Shaong szerzett ezüstöt 1500-on, míg a női váltó a második, a férfi váltó a harmadik helyen végzett.

A csapat az első lépéseket már ezen a héten, hazai pályán teheti meg Phjongcshang felé, az első olimpiai kvalifikációs Világkupa-futamot ugyanis csütörtöktől vasárnapig a budapesti BOK Csarnokban rendezik.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!