Janics Natasa, Paksy Tímea, Csipes Tamara...

 

A szerbek taktikáznak Janics ügyében, lebegtetik a végső döntést, de ha nem lesz megállapodás, akkor érzésem szerint Natasáék Bulgáriába mennek, hiszen ebben nem lehet őket megakadályozni, a férje bolgár állampolgár. Natasa nem akar kihagyni két évet, mindenképpen részt akar venni a következő időszakban a nagy világversenyeken – mondta Csonka Gábor, Janics egykori menedzsere a Vasárnapi Híreknek. Lényegében ezt erősítette meg Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára, aki beszélt Janiccsal, és szavaiból azt vette ki, hogy Bulgáriába távoznak. A kajak-kenu szövetség elnöksége szerdán nyilvánított véleményt az országot váltani akaró olimpiai és világbajnok hölgyek ügyében. A döntésük: „Nem mehetnek.” Baráth Etele elnök a VH-nak elmondta, ellenszavazatokkal, de jelentős többséggel határoztak. Janics Natasa csak akkor távozhat, ha a szerb szövetség október 31-ig 150 ezer eurót (42 millió forint) átutal a magyar szövetségnek. Ami Paksy Tímeát illeti, meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy olyan életkörülményeket biztosítsanak a számára, többek között edzői munkát is, amely miatt megérje hazatérni Ausztriából. Az Ausztráliába készülő Csipes Tamara távozásához sem járult hozzá az elnökség, és kiállt a korábbi elvi állásfoglalás betartása mellett is, amely szerint 17 évesnél idősebb világvagy Európa-bajnoki dobogós versenyzőt nem adnak ki más országnak.

Janics Natasa ügyében Baráth Etele szerint ma már nehéz lenne kibogozni, hogy ki, mikor, miért és mit mondott, és hogy valójában mi volt a szándék. „Mi éveken keresztül támogattuk Natasát, sok egyéni szponzort szerzett magának, itthon a legjobban kereső hazai sportolók közé tartozott. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem adjuk ki ingyen, fizetni kell érte, ha nem akar két versenyévet kihagyni. Ha viszont Bulgáriába akar menni, akkor a férje okán, a szabályok értelmében el kell engedjük. A kérdés az, hogy megegyeznek-e a bolgárok a szerbekkel, s átengedik-e Janicsot. Így végül is Szerbiában kötne ki.”

„Nagyon el vagyok keseredve a határozat miatt – nyilatkozta Paksy Tímea a VH-nak. – Már egy éve Ausztriában élek, ott is edzem, ráadásul egy kalap alá vettek egy háromszoros olimpiai bajnokkal, akkor, amikor több mint egy éve nem voltam válogatott, nem voltam sem világ-, sem Európa-bajnokságon, és nem vehettem részt az olimpián sem. Emellett a klubommal sem tisztázódott még az anyagi követelésem. Azért mentem Ausztriába, mert megfelelő lehetőséget ajánlottak, itt szeretném folytatni a munkámat és az edzéseket.” Arra a kérdésünkre, mit szól ahhoz, hogy a szövetség idehaza megfelelő életkörülményeket kíván biztosítani neki, azt válaszolta: „Engem még senki nem keresett meg, eddig semmilyen ajánlatot nem kaptam. Egy biztos, edzősködni és versenyezni is szeretnék, hiszen pályafutásomból hiányzik az olimpia.”

Csipes Tamarát, aki „vándorlapáttal” a kezében, magyar férjével együtt Ausztráliába menne, a döntésük indokairól kérdeztük. „Nekem sem jött össze az olimpia, ezért úgy gondolom, hogy környezetváltozásra, más életritmusra, életvitelre van szükségem. Beszéltem az ausztrál kajakkenu szövetség illetékeseivel, és ezután döntöttünk úgy a férjemmel, hogy megpróbálkozunk az új élettel. Az, hogy az ő versenyzőjük leszek-e vagy sem, még a távoli jövő zenéje. De természetesen a változásban reménykedve, nem adom fel azt az álmomat, hogy egyszer ott legyek az olimpián. Mindenképpen elutazom Ausztráliába a férjemmel, már csak azért is, mert a vendéglátó-ipari főiskolai tanulmányaim vége felé járok, és szeretnék olyan nyelvtudásra szert tenni, amelyet a későbbiek során itthon vagy másutt kamatoztatni tudok.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az olimpiai bajnok és edző édesapa, Csipes Ferenc hogyan élte meg lánya bejelentését. „Valahol számítottam arra, hogy lépni fog, de arra nem, hogy ilyen messzire kíván menni. Amikor közölte velem elhatározását, elmondtam neki, hogy ott sem lesz könnyebb az élet, ott is keményen és sokkal keményebben kell edzenie, mint amit idén végzett itthon.” S vajon hogyan fogja ezentúl irányítani Tamara edzésmunkáját? – érdeklődtünk. „Ausztráliában is vannak jó edzők, de úgy vélem, az együtt eltöltött évek után a lányom felszedett annyi tapasztalatot, hogy önmaga is össze tudja állítani az edzéseit. Remélem, hogy a környezetváltozás jó hatással lesz rá, és keményebb lesz önmagával szemben, mint amilyen kemény én voltam vele. Ez csak a hasznára lehet.”

A szerb sportközvélemény is nagy figyelemmel kíséri Janics sorsát, a nemrég visszavonult úszó, Milorad Csavics is úgy érezte, meg kell szólalnia az ügyben. „Hihetetlen szappanopera az, ami Natasa Janics körül zajlik. Egyes embereknek a nemzeti lobogó egyáltalán nem fontos. De ha már nem hűséges senki felé, miért nem versenyez inkább katari színekben?” – tette fel a kérdést gúnyosan Twitter-oldalán a világbajnok, a 2008-as olimpián 100 pillangón Phelps mögött egy hajszállal ezüstérmes Csavics.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!