Kimi Räikkönen ismét bebizonyította, hogy neki van az egyik legtalálóbb beceneve a sport világában – no, nem mintha eddig sokaknak lett volna kétsége efelől.

 

A „Jégember” a tőle megszokott hűvösséggel fogadta, hogy egy hete megnyerte az austini Forma–1-es futamot. „Nem nagy ügy” – foglalta össze a történteket néhány perccel a leintés után olyan arckifejezéssel, amit a legtöbb pókerjátékos is megirigyelne.

A szurkolói természetesen nem értettek vele egyet, nekik igenis „nagy ügy” volt, hogy kedvencük több mint öt év után ismét felállhatott a dobogó tetejére. Ráadásul tette mindezt akkor, amikor talán már a legvérmesebb rajongói sem igazán bíztak a sikerében. A finn pilóta azonban ezúttal – az utóbbi időszakához képest – szokatlanul „éles” volt, szinte hibátlanul vezetett, és a kulcspillanatokban jól is védekezett Lewis Hamilton ellen. A váratlan diadallal egyébként Räikkönen egy nem akármilyen statisztikai mutatóban is az örökrangsor élére állt: első (2003, Malajzia) és – egyelőre – utolsó győzelme között 15 év és 7 hónap telt el, ami a leghosszabb idő az F1 történetében, a korábbi csúcsot Michael Schumacher tartotta 14 évvel (1992, Belgium és 2006, Kína).

A 39 esztendős versenyző alighanem utolsó nyerési esélyeinek egyikét ragadta meg, hiszen jövőre elhagyja a Ferrarit, és visszatér a középcsapatnak számító Sauber istállóhoz, oda, ahol 2001-ben „zöldfülűként” először kapott bizonyítási lehetőséget. A mostani győzelme után többen feltették a kérdést, nem tenné-e a jobban, ha mégis végleg kiszállna, saját bevallása szerint azonban még vágyik az új kihívásra. Ez vélhetően a Forma–1 vezetőit is megnyugtatja, hiszen Fernando Alonso már bejelentette visszavonulását, két ilyen népszerű pilóta egyidejű elvesztése pedig túl nagy érvágás lenne a sorozatnak.

Ami az idei vb-t illeti, annak minden bizonnyal az „ami késik, nem múlik” lett a mottója, Hamilton ugyanis múlt héten nem tudta lezárni a pontversenyt, ezen a hétvégén Mexikóban viszont már 5 megszerzett pont is elegendő neki az ünnepléshez. A megmaradt csekély izgalomnak az a több mint 300 ezer ember biztosan örül, aki a hírek szerint jegyet váltott a mexikóvárosi pályára, ahol az időmérő edzés szombaton magyar idő szerint 20 órakor, a futam pedig másnap 20.10-kor kezdődik.

FOTÓ: AFP

 

Címkék: Forma–1

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!