Egyre fogy a levegő a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), és főként annak vezetősége körül, a napokban ugyanis újabb három szponzor hátrált ki a szervezet mögül. A Castrol, a Continental és a Johnson & Johnson kimondva-kimondatlanul a 2018-as orosz és 2022-es katari vb-pályázatok körüli korrupciógyanú miatt szüntették meg az együttműködést.

Az említett ügyekben a FIFA bár kénytelen volt belső vizsgálatot folytatni, az elkészült jelentés teljes egészében sosem került nyilvánosságra, és jelen állás szerint elképzelhető, hogy a Michael Garcia ügyvéd által feltártaknak végül nem lesznek valódi következményei. Ezek után nem csoda, hogy az egyre mélyebbre süllyedő szervezet már több cég számára sem megfelelő partner.

A Sony és a Fly Emirates korábbi távozásával együtt immár öt vállalat hagyta el a közelmúltban a FIFA-t, ami a brit Telegraph becslése szerint négy évre vetítve mintegy 1 milliárd fontos, átszámítva 415 milliárd forintos lyukat üt a szövetség költségvetésén. Ez pedig minden eddiginél érzékenyebben érintheti az újraválasztásért ringbe szálló Sepp Blatter elnököt, aki sokak szerint eddig – fejlesztési programok képében – éppen a pénzcsapokkal tudta maga mellé állítani a szegényebb afrikai, ázsiai, óceániai vagy karibi országok szavazóit.

Nemrég egyébként Jérome Champagne és Ali bin al-Husszein után a korábbi francia válogatott David Ginola is bejelentette, a május 29-én esedékes szavazáson Blatter ellen indul az elnöki székért.

 

----------------------------

Címkék: FIFA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!