Három sportág számára kétségkívül vasárnap következik az év főversenye! Ezt a csatát azonban nem a sportolóknak kell megvívniuk, megtették azt ugyanis helyettük – hivatalos és kevésbé hivatalos utakon – a szövetségek vezetői és a lobbisták.

 
Látványos is tud lenni ez a sportág. Az ókori olimpiákon is szereplő birkózás az újkori játékok kezdete óta része a programnak (Fotó: Reuters)

A birkózás, a fallabda és a baseball-softball elöljáróinak vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Buenos Aires-i kongresszusán még lesz fejenként 20 percük, hogy a végső szavazás előtt meggyőzzék a 104 NOB-küldöttet (köztük Schmitt Pált, aki a plágiumügye ellenére megtarthatta a tagságát), hogy nekik van ott a helyük a 2020-as olimpia műsorán.

A legtöbb vesztenivalója egyértelműen a birkózóknak van. Ha a sportág ezentúl nem részesedne az az olimpiát körülvevő reflektorfényből (no meg a közvetítési és egyéb jogokból kiosztott 5-600 millió dollárból), az egyet jelentene a halálos ítéletével. Az egyik legősibb versenyszám a hivatalos indoklás szerint a nemzetközi szövetségben tapasztalt női és sportolói képviselet hiánya miatt került veszélybe idén februárban, ám többen mást gyanítanak a háttérben. A kedvezőtlen hírek után azonnal megválasztott új elnök, Nenad Lalovic beismerte, a vezetőik korábban elkényelmesedtek, nem voltak nyitottak a változásra, és nem működtek együtt a NOB-bal, amely egyfajta figyelmeztetésnek szánhatta a sokkoló bejelentést, miszerint a sportág kikerülhet a programból. Válaszul gyorsan nézőbarátnak szánt szabályváltoztatásokat vezettek be (ezek a közelgő budapesti vb-n debütálnak), valamint egy kétmillió dolláros népszerűsítő kampányt vezényeltek. Közben civil akciók (pl. éhségsztrájkoló sportolók) mellett hatalmas erők mozdultak meg a birkózás megmentéséért, még az Egyesült Államok és Irán is jelezte, ebben és csakis ebben az ügyben kész összefogni, de Vlagyimir Putyin orosz elnök is hallatta a hangját. A 2020-as olimpia helyszínéről magyar idő szerint szombat késő este, lapzártánk után született döntés, de korábban Isztambul, Madrid és Tokió képviselői is elmondták, nem szeretnének egy birkózás nélküli olimpiát rendezni, és ebben a NOB szponzori tanácsa is egyetértett.

A fallabdát mint riválist nem árt komolyan venni, a kampányát ugyanis az a Verocom kommunikációs cég vezeti, amely korábban bejuttatta a 2016-os olimpiára a hetes rögbit, és nem mellesleg részt vett a 2022-es katari futball-vb-pályázatban is. Márpedig e két meglepő – és nagy felzúdulást keltő – döntés után a kétségtelenül látványos, minden irányból bekamerázott, üvegfalú teremben játszott fallabda beszavazása se lenne csoda. A közösen induló baseball-softball (előbbiben férfi, utóbbiban női tornát rendeznének) győzelme viszont már annál inkább fura lenne, a páros ugyanis nemrég, 2008 után került le a programról, elsősorban a doppingellenes rendszer problémái miatt, illetve azért, mert alig néhány országban népszerű.

A titkos szavazás favoritjának a többség a birkózást tartja, de sokan megjegyzik, a NOB-szavazásokra nem épp a kiszámíthatóság – és az átláthatóság – jellemző. Mióta kiderült, hogy a 2002-es téli olimpia rendezési jogának elnyerése előtt Salt Lake City lobbistái több mint 1 millió dollár értékben lepték meg a NOB-tagokat ajándékokkal, vacsorákkal, utazásokkal, a döntnökök megkörnyékezésének szabályai jelentősen szigorodtak. A profik, akik esetenként havi 20-25 ezer dollárért dolgoznak, azonban így is megtalálják a módját, hogy „véletlenül a szavazókba botoljanak”, és érvényesítsék megbízóik érdekeit. A legbizarrabb elméletek szerint egyes NOB-küldöttek éppen azért voksoltak anno a birkózás ellen, hogy aztán „engedjék magukat megvesztegetni” a visszaszavazás érdekében. Tétlenkedni persze a másik két érintett sportág lobbistái sem tétlenkedtek. Szóval lehetnek meglepetések.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a birkózás „megmenekül”, de könnyen lehet, hogy a másik két pályázónak sem kell sokat várni az olimpiai programba kerülésre. A hírek szerint ugyanis a távozó Jacques Rogge helyét átvevő új NOB-elnök nem ragaszkodik majd ahhoz, hogy maximalizálják a játékokon részt vevő sportágak számát, azaz hamarosan jelentősebb programbővítés kezdődhet. Az új elnök személyéről kedden döntenek a küldöttek. A hat induló közül a korábbi rúdugró Szergej Bubka a legismertebb, a favorit azonban a 60 esztendős német Thomas Bach, aki 1976-ban az NSZK tőrvívócsapatával lett olimpiai bajnok.

Címkék: sport, olimpia, birkózás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!