A londoni olimpia mai zárónapjára két esélye maradt a magyar küldöttségnek, hogy növelje érmeinek számát.

  <h1>Douchev-Janics Natasa szomorúsága</h1>-
  <h1>Marosi Ádám öröme a célba érés után</h1>-

Douchev-Janics Natasa szomorúsága

- – Kép 1/2

A már megszerzett 17 medált elsőként férfi kézilabdázóink fejelhetik meg eggyel, akik 12 órától bronzmérkőzést játszanak a horvátokkal. Szombaton eldőlt, hogy ezt az utolsó csatát Császár Gábor nélkül kell megvívnia a csapatnak, aki a svédek ellen összeszedett lábsérülése miatt egyelőre járni is képtelen. Nélküle még nehezebb lesz legyőzni a horvátokat, akik a csoportmeccsek során 26-19-re múlták felül a mieinket, és egészen a pénteki, franciák elleni vereségükig a torna legnagyobb esélyesének tűntek. Mocsai Lajos gárdájától viszont a négy közé jutás is nem várt bravúr, egy újabb győzelem pedig a férfi kézilabdázás első olimpiai érmét jelentené (négy 4. hely után), és egyben megkoronázná Nagy Lászlóék így is örökké emlékezetes londoni szereplését.

A magyar küldöttség szintén várakozáson felüli olimpiai teljesítményének csattanóját pedig az adná, ha a női öttusában sikerülne dobogós helyezést szereznie Kovács Saroltának és Tóth Adriennek. Ez lesz a játékok utolsó versenyszáma, nyilván nem véletlenül: a házigazdák nagyon bíznak abban, hogy női öttusázóik, a magyar Németh István tanítványai, a kiváló brit szerepléshez méltóan zárják le az olimpiát.

Reményeink szerint a női öttusázók a férfiakhoz hasonlóan sikerrel járnak hiszen Marosi Ádám tegnap nagy hajrával bronzérmes lett, Kasza Róbert pedig 12. helyen végzett. Nem volt túl jókedvű viszont a női kajakosok 200 méteres egyéni számában bronzérmet szerző Douchev-Janics Natasa, aki a könnyeivel küszködött az eredményhirdetés alatt. Mindez persze nem csoda, hiszen esélyesként érkezett, ám rosszul kapta el a rajtot, fél távig a középmezőnyben haladt, és hiába hajrázott, az új-zélandi Carringtont és az ukrán Oszipenko-Radomszkát már nem tudta utolérni. Egész délelőtt erős szembeszél fújt a pályán (az időeredmények a péntekihez képest 4-5 másodpercet romlottak), ami a jelek szerint leginkább Janicsot zavarta meg. A partra érve cseppet sem leplezte csalódottságát, első nyilatkozataiban visszavonulását is kilátásba helyezte, mint mondta, szeretne jóval több időt tölteni 11 hónapos kislányával, akitől a felkészülési időszakban a kelleténél többet volt távol. A háromszoros olimpiai bajnoknő néhány hete töltötte be 30. évét, így, ha végül a folytatás mellett dönt, Rióban még az esélyesek között lehet (párostársa, Kovács Katalin 36 évesen nyert arany- és ezüstérmet Londonban). A férfi kajak egyeseknél a mindössze 21 éves Dudás Miklós a pontszerző hatodik helyen végzett, Vajda Attila pedig 11.-ként zárt a kenu egyesek rövidebb távján. A magyar kajak-kenu csapat ezzel 3 arany, 2 ezüst és 1 bronzéremmel zárta a londoni olimpiát, megnyerve a németek elleni különcsatát (az ő mérlegük 3 arany, 1 ezüst, 2 bronz) és egyben a sportág éremtáblázatán az első helyet.

Utolsóként szőnyegre lépő birkózónk, a 120 kg-os szabadfogásúak között szereplő Ligeti Dániel (120 kg) kikapott a nyolcaddöntőben, és fehérorosz legyőzőjének későbbi veresége miatt a vigaszágon sem folytathatta. Benkó Barbara 27. helyen végzett a hegyikerékpárosok versenyében. Vasárnap ugyanebben a számban a férfiak küzdelmeit rendezik, a mezőnyben ott lesz a Pekingben 23. helyen végző Parti András is.

Világszerte a legtöbb nézőt alighanem a férfi kosárlabdatorna döntője ültet majd a képernyők elé. Az Egyesült Államok csapata eddig egy apró megingástól, a litvánok elleni szoros győzelemtől, eltekintve megállíthatatlanul menetel, meccseiket eddig átlagosan 35 ponttal nyerték. Ellenfelük a fináléban a spanyol válogatott lesz, márpedig aki látta a két alakulat négy évvel ezelőtti döntőjét, amelyet az alaposan megizzadó Team USA végül 118-107-re nyert meg, az egész biztosan nem hagyja ki a 16 órakor kezdődő összecsapást.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!