„Sajnos kötnek minket a szabályok.” Ezt válaszolta Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyre nagyobb nyomás alá helyezett elnöke arra a kérdésre, miért nem hozzák nyilvánosságra a korrupciógyanús 2018-as és 2022-es vb-pályázatokat vizsgáló jelentést. A svájci sportvezető ezzel nem igazán oszlatta el a szervezet feje fölött gyülekező fellegeket. Sőt!

 
Sepp Blatter, a FIFA elnöke

A négy év múlva esedékes tornát Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezheti – bár lassan hozzá kell tenni: jelen állás szerint. Egyre szélesebb diplomáciai körökben merül fel ugyanis, hogy a politikai helyzetre tekintettel az Oroszországgal szembeni szankciókat a sportrendezvényekre is ki kellene terjeszteni, ami a Financial Times elemzése szerint szélsőséges esetben a 2018-as világbajnokság bojkottját is jelentheti. Katar ellen pedig már a bejelentés pillanatától sokan tiltakoztak, mondván, nyáron a 40 fokos átlaghőmérséklet mellett embertelen mérkőzéseket rendezni. Szóba került, hogy a vb-re éppen ezért a téli hónapokban kerüljön sor, ami azonban felborítaná a teljes versenynaptárat. A katari emír, Sheikh Tamim ibn Hamad al-Thani a napokban a CNN-nek adott interjújában jelezte, nekik nem jelent problémát a stadionok, sőt akár egyes közterek légkondicionálókkal való hűtése sem, de ha nincs más megoldás, a téli rendezést is vállalják. A beszélgetésben az emír leszögezte azt is, szigorítanak az építkezések biztonsági előírásain, ugyanis szerinte sem elfogadható, hogy mára több mint 1000 – főként nepáli – vendégmunkás vesztette életét a készülő stadionokban.

A megbízott független ügyvéd, Michael Garcia egyelőre eltitkolni kívánt 250 oldalas jelentése ha végül napvilágot lát, újabb szöget üthet mindkét rendezés koporsójába. Pénzügyi elemzők szerint Katart például nem is elsősorban azért érintené rosszul a pályázat érvénytelenítése, mert akkor fölöslegesen költöttek már most dollármilliárdokat a stadionokra (az nem vágja földhöz őket…), hanem mert ha beigazolódik, hogy számos FIFA-tisztségviselőt lefizettek a szavazatokért, az az egész ország megítélésének árt, a királyi család és a helyi üzletemberek már nem lesznek túlságosan kívánatos partnerek nyugati körökben.

Beugróból pedig nem lenne hiány, több ország jelezte ugyanis, hogy a botrányok továbbgyűrűzése esetén szívesen átvállalná a szóban forgó világbajnokságok rendezését. Legnagyobb esélye erre az Egyesült Államoknak lehet, ahol a stadionok, legfeljebb némi átalakítással, már adottak, ráadásul az általuk rendezett 1994-es tornára mindenki jó szívvel emlékszik. Ennyire persze még korai előrerohanni, hiszen „az ártatlanság vélelme mindenkit megillet” elvhez tartanunk kell magunkat. Még ha ez egyre nehezebben is megy.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!