Pikánsabb párosítással talán nem is kezdődhetett volna a labdarúgó NB I idei szezonja, mint a házigazda Lombard–Pápa és a felcsúti Puskás Akadémia pénteki összecsapásával.

  <h1>A szurkolók</h1>-
  <h1>A meccs</h1>-
  <h1>A közlekedési eszköz (Ancsin Gábor felvételei)</h1>-

A szurkolók

- – Kép 1/3

A két település a pápai születésű Gyurcsány Ferenc és a Felcsúthoz ezer szállal kötődő Orbán Viktor révén a közelmúltban átvitt értelemben számos csörtét vívott egymás ellen. Hogy miért kell a fociba belekeverni a politikát? Nos, egyrészt ezt maguktól a politikusoktól kellene megkérdezni, másrészt a több mint 3 milliárdnyi költségvetési pénzzel támogatott felcsúti klubról ezen a tikkasztóan meleg péntek estén mindenkinek ugyanaz jutott az eszébe.

„Reméljük, a Viktor keze idáig nem ér el, és akkor nyerhetünk” – válaszolta nevetve a pápai Perutz-stadionba menet egy sokat látott hazai szurkoló, mikor kedvenc csapata esélyeiről kérdeztük. A pálya melletti kocsmában a hazai csapat várható formája mellett főként a vendégek friss igazolása, az MTK-tól sajtóhírek szerint 90 millió forintért vett Tischler Patrik a téma. Többen nem értik, hogy egy nem kevés pénzzel támogatott akadémiának miért kell vásárolnia ahelyett, hogy kinevelné a tehetségeket.

Az egyik asztalnál egy középkorú férfi mutogat a kezeivel szomszédjának: „itt ér véget a kertje, és itt kezdődik a focipálya” – nem nehéz kitalálni kiről beszél. Az Attilaként bemutatkozó úr nagyon jól értesült, például azt is tudni véli, hogy a meccset azért a Duna Tv közvetíti, hogy a miniszterelnök Erdélyből is nézhesse. „Lehetséges ez?” – teszem fel az (ál) naiv kérdés, mire bólint egyet, és hozzáteszi: „Az sem véletlen ám, hogy éppen a felcsútiak játszhatják az első meccset. Orbánnak volt egy álma régebben, hogy a faluja legyen a tabella első helyén, így pedig, ha nyernek, holnapig ott is lesznek.” Közben befut egy barátja, aki „a békemenetesek megérkeztek már?” – köszöntéssel nyit, majd jókedvűen a lelátó felé veszik az irányt.

Több helyen sporttörténelmi pillanatként harangozták be a mérkőzést, hiszen Felcsút a maga 1791 fős lakosságával a valaha volt legkisebb település az NB I történetében (a korábbi csúcstartó a 4200 lelkes Tokod, amely az 1940/41-es idényben volt az élvonalban), és nem mellesleg a liga 100. újonca. Ennek ellenére a felcsútiakat finoman szólva sem hozta lázba a találkozó, a 19 órás kezdés idején a kapu mögötti vendégszektor teljesen üresen áll. Ezt a hazai drukkerek is csalódottan veszik tudomásul, mert ugyan készültek pár gúnyos rigmussal, de hát, ha nincs kinek…

Pár perccel később aztán csak megérkezett hat fiatal, akik csendben helyet foglaltak a vendégeknek fenntartott széksorok szélén. Később kiderül, mindannyiuknak testvérük vagy barátjuk játszik a Puskás Akadémia együttesében. A pénztáros szerint negatív rekordot döntöttek, emlékei szerint soha ilyen kevesen nem kísértek még el vendégcsapatot. Pedig a Puskás Akadémia honlapja a legutóbbi szurkolói felhívásában még optimistán azt írta: „érdemes igyekezni, hiszen az első 50 érdeklődő szállhat fel a szurkolói buszra.”

Az első félidőben a felcsúti játékosok mintha megijedtek volna az NB I légkörétől, jó passzuk is alig volt, így a Pápa játszott fölényben, gól azonban nem született. A hazai törzsszurkolók az első 45 percben azt találgatták, vajon mit jelent a vendégek mezén a hatalmas „M” betű. Többen a „mutyi” szóra tippeltek, a helyes válasz azonban a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft., amely éppúgy szponzorálja az egyesületet, mint az OTP, a MOL, a Közgép vagy a CBA. A pápai „B-középből” többen egy Józsi nevű, mindig hangos drukkert hiányolnak, egészen addig, amíg egy idősebb férfi kicsit messzebbről oda nem kiáltja: „A Józsi kapott egy trafikot, ezért a Felcsút ellen inkább nem jön ki!” Szünetben ismét a pályaszéli ivóban frissít mindenki, a hazaiak alapvetően elégedettek a játékkal, bár egyetértenek abban, hogy a jobb szél egyelőre nagyon gyenge. „Nem baj, a Felcsútot úgyse nagyon lehet megverni a jobboldalon” – veti oda egy mezbe öltözött, harminc körüli fiatalember, általános derültséget kiváltva.

A második félidőre a Puskás Akadémia edzője beküldi Tischlert is. Mikor ezt a drukkerek is észreveszik, egyikük hangosan bekiabál: „Ott szalad a nyugdíjam!” A pápai amúgy az egyik legvisszafogottabb tábor az NB I-ben, így nem nehéz kitalálni, a felcsútiaknak a jövőben ennél keményebb fogadtatásban is részük lesz – főleg, ha a mostanival ellentétben, a kormányfő fiát, Orbán Gáspárt is nevezik a meccsekre. A helyiek jókedve aztán csak fokozódik a 63. percben, amikor a Pápa Eszlátyi István kiszorított helyzetből szerzett, hatalmas góljával megszerzi a vezetést. Miután alábbhagy az eufória, mellettem megjegyzik: „Sokba lesz ez még nekünk…” És hát, szó mi szó, tényleg csak egy kis képzelőerő kell hozzá, hogy az ember lássa maga előtt a meccs utáni közleményeket arról, hogy a pápai focisták megtámadták Magyarországot – no meg a rezsicsökkentést.

Hogy ez még se így legyen, egy szöglet utáni kavarodásból a 82. percben kiegyenlít a Felcsút, amelyet az ekkor már csak háromfős „táboruk” felugrással nyugtáz. Ezután sem kezdenek azonban buzdításba, így sajnos ezen a napon nem tudjuk meg, milyen rigmusok hangzanak jól a „Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Felcsút” klubnévvel. Az eredmény a lefújásig már nem változik, a hazai drukkerek csalódottan ballagnak kifelé, miután kiénekelték a sajtot a szájukból. Egyiküknek az ellenfél játékáról is megvan a véleménye: „Ha ez a magyar foci utánpótlása, akkor nagyon nagy baj van.” A maroknyi vendégszurkoló örül a döntetlennek, mint mondják, minden aprócska pontra szükség van, aztán ha átadják a felcsúti stadiont és nem kell folyton idegenben játszani, már jobb lesz a helyzet. Vajon a 3,8 milliárdból épülő arénában mennyien lesznek, tűnődöm magamban, de végül is, ha mind a hatan hoznak magukkal még 500 embert, akkor a telt ház is meglehet.

És akkor a nagy kérdés: most akkor teljesült-e Orbán Viktor álma, azaz a döntetlen után vezette-e péntek éjszakától szombat estig a tabellát a Felcsút? Nos, a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapjának tanúsága szerint igen, ugyanis több gólt rúgtak idegenben, mint az értelemszerűen szintén 1 pontos Pápa. Hogy eleve csak nekik volt esélyük idegenben gólt rúgni? A feltételek nem lehetnek mindig egyformák…

Címkék: sport, magyar foci, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!