Tarolt az Európai Játékokon a magyar kajak-kenu válogatott, sportolóink öt arany- és öt bronzéremmel tértek haza Bakuból. A sorrendben második aranyat kellemes meglepetésre 1000 méteren egy frissen alakult kajak kettes, Kammerer Zoltán és Szalai Tamás szerezte meg. Szalai Tamás neve a sportág berkein belül nem ismeretlen, hiszen 2010-ben kajak 500 méteren egyéniben Európa-bajnoki címet, a négyes tagjaként pedig ezüstérmet szerzett, ennek ellenére sokan felkapták a fejüket az új párosra. A Vasas versenyzőjét kérdeztük.

 
Szalai tamással készítettünk interjút a bakui siker után - Forrás: Profimedia

– Hogyan jött létre ez a duó?

– Kammerer Zolival szerettük volna kipróbálni magunkat, hogy kijussunk a világbajnokságra, az edzőnk, Fábiánné Rozsnyói Katalin pedig áldását adta rá. Így elindulhattunk a szegedi világbajnoki válogatón, amit megnyertünk, majd a szövetség úgy döntött, hogy rajthoz állunk Bakuban.

– Az elmúlt évek eredményeit nézve, a 2010-es Eb után mintha kissé eltűnt volna.

– Erre ma sem tudok pontos magyarázatot adni, tény, hogy különösen a 2011-es év volt nagyon negatív, ebben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy nem tudtam jól feldolgozni az előző év sikerét.

– 2012-ben felmerült, hogy Dombvári Bencével együtt „országot váltanak”, és éppen Azerbajdzsánba mentek volna.

– Valóban megkerestek minket, mi pedig nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mi várna ránk ott, de nem volt annyira komoly a dolog.

– Szóval a Béka – mert ez a beceneve – nem ugrott az ajánlatra. Egyébként honnan ered ez a név?

– Négyéves koromtól hat éven keresztül dzsúdóztam, a csapatunk neve volt a „Dzsúdó Békák”. Akkoriban egy rakás emblémás pólót kaptam, és amikor elkezdtem kajakozni, mindig ezeket nyűttem, így ragadt rajtam a Béka.

– Augusztusban következik a milánói olimpiai kvalifikációs vb. Most a párosra koncentrál?

– A szövetség még hivatalosan nem döntött abban a kérdésben, hogy Zoli indulhat-e mindkét számban, vagyis a kajak négyesben és a kettesben is, de én nagyon bízom abban, hogy így marad a párosunk.

Címkék: kajak-kenu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!