Járt már itt a kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis (10,05, 1985) és a szintén olimpiai győztes Linford Christie is (10,03, 1987), ám Asafa Powellnek kellett eljönnie Budapestre ahhoz, hogy a férfi 100 méteres síkfutásban 10 másodpercen belüli futást láthasson a magyar közönség.

 
Asafa Powell először 10 másodperc alatt 100 méteren Budapesten

A jamaicai sprinter már az előfutamban áttörte a bűvös határt, ekkor 9,90-et futott, hogy aztán a döntőben már 9,6-nál megálljon az óra. A finálé volt a nyolcvanadik alkalom, hogy Powell 10 mp-en belül teljesítette a távot. Nem okozott csalódást a Gyulai István Emlékverseny másik nagy sztárja, a szintén jamaicai Veronica Campbell-Brown sem, aki idei legjobbját, 22,26-ot futott a nők 200 méteres versenyében. A háromszoros olimpiai bajnok sprinternő a vártnál simábban verte meg a kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott amerikai Sanya Richars-Rosst.

Szerencsére nemcsak a Puskás Ferenc Stadionban kilátogató több ezer néző, hanem a magyar versenyzők is elégedetten térhetnek haza. Pars Krisztián 79,37 méteres teljesítményével nyerte a délután folyamán rendezett kalapácsvetést, majd Kővágó Zoltán a világ idei legjobbjával, 69,50 méterrel diadalmaskodott diszkoszvetésben, megelőzve a kétszeres olimpiai győztes litván Aleknát.

Futóink is kitettek magukért: Deák Nagy Marcell 400-on a második, Kazi Tamás 800-on pedig a harmadik helyezést csípte el.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!