Öt világbajnokkal startol március 17-én az Ausztrál Nagydíjon a 64. Forma–1-es világbajnoki sorozat.

 
Baumgartner izgalmas idényre számít

Melbourne-ben ott lesz a háromszoros vb-győztes Sebastian Vettel, a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, valamint Lewis Hamilton, Jenson Button és Kimi Räikkönen. Mivel a New Jersey-i pálya nem készült el, a verseny az eredetileg tervezett 20 helyett 19 futamból áll, amelyen 11 csapat 22 autóval indul. A Magyar Nagydíj július 28-án lesz.

A tavalyi vb első fele igen hektikus volt, mert az első nyolc futamon mindig más és más versenyző haladt át elsőként a célvonalon és az időjárás is többször megtréfálta a pilótákat. Ezt követően Räikkönen révén sokáig háromesélyes volt a világbajnoki cím sorsa, majd kétszemélyes párharccá alakult Vettel és Alonso között. Végül a könnyűnek nem mondható küzdelemben a Red Bull-os Sebastian Vettel nyerte el immár sorozatban harmadszor a világbajnoki címet. A kérdés az, vajon az idén megismétlődik- e a Vettel és Alonso párharca, akad-e bárki, aki bele tud ebbe szólni. Button? Räikkönen? Vagy a Mercedeshez igazolt Hamilton?

Az idei teszteredmények ismeretében érdekesnek ígérkezik a melbourne-i nyitófutam, hiszen az élcsapatok közül többen is letették a névjegyüket, így a Ferrari-, a Lotus-, a McLaren- és nagy meglepetésre az a Mercedes-istálló, amelynek már a megszüntetéséről is pletykáltak korábban. Lehet, hogy a német gárda lesz az idei szezon nagy meglepetése. A csapatokat és a versenyzőket komolyan foglalkoztatják a gumik, mert a hírek szerint a teszteken a szélsőséges időjárási viszonyok miatt nem sikerült igazán „belőni”, hogy milyen gumikat használjanak a különböző versenyeken.

Baumgartner Zsolt jóslata az idei szezonra

Az eddigi egyetlen magyar Forma–1-es pilóta, Baumgartner Zsolt már a hét végén elutazott Ausztráliába, ahol – mint ahogy a korábbi években is – a Forma–1-es nyitány előtt a Minardi kétüléses versenyautójával nézőket és híres embereket visz magával a pályán. Egyik legismertebb utasa például Paul Newman, a magyar gyökerekkel rendelkező Oscar-díjas amerikai világsztár volt, de ültek mögötte világ- és Európa- bajnok sportolók is. A „potyautasok” szerint állítólag fantasztikus érzés kicsit belekóstolni a Forma–1-es pálya légkörébe miközben 300 kilométeres tempóval száguldanak. Elutazása előtt arról kérdeztük Baumgartner Zsoltot, hogy mire számít az idei szezonban.

– A 2012-es versenysorozat élvezetes volt, és szerintem idén is valami hasonlóra számíthatunk, mert úgy tűnik, hogy már nincs akkora szakadék az élcsapatok és az őket követő úgynevezett középcsapatok között, mint korábban. Minden istállónál található egy-két olyan versenyző és feltörekvő fiatal, aki borsot törhet akár a legjobbak orra alá is.

– Az ön idejében is voltak olyan „túlfűtött” pilóták, mint a mostani mezőnyben Grosjean vagy Maldonado?

– A Forma–1-esek társaságában sok adrenalinfüggő van, akik azonban előbb utóbb „lehűlnek”, mint Hamilton is, aki az első időben sokszor szinte csak a gázpedált ismerte és emiatt többször került hasonlóan veszélyes helyzetbe, mint tavaly Grosjean vagy Maldonado. Az én időszakomban például a japán Sato volt az, aki majdnem minden „balhéban” benne volt.

– Az elmúlt hetekben lezajlott tesztek alapján hogy látja az esélyeket?

– A legmegbízhatóbbnak a McLaren látszik, Button tapasztaltsága és Pérez fiatalos lendülete sok örömet okozhat majd a nézőknek. Számomra váratlan volt, hogy a teszthetek során a Red Bull Vettellel és Webberrel nem dominált annyira, mint korábban, viszont Nico Rosberg és Lewis Hamilton igen jól szerepelt. Érzésem szerint a Ferrari még egyszer nem lesz olyan gyenge, mint a tavalyi idény első részében, és úgy gondolom, hogy a Lotusszal Räikkönen is ott lesz a végső győzelemért folytatott harcban. Persze ez egy technikai sport, ahol még az időjárás is befolyásolhatja az előzetes várakozásokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!