A magyar szempontból legjobban várt sportesemények 2017-ben - Rajtunk a világ szeme - Kövesdi Péter összeállítása.

 
Létesítmény a 2017-es vizes vb-re - Fotó: Mihádák Zoltán

A 2017-es év sok szempontból fontos lesz, még akkor is, ha se labdarúgó-világbajnokságot, se olimpiát nem rendeznek.

Magyar szempontból a legjobban várt esemény szigorú értelemben véve nem is sportesemény lesz, de annál sokkal fontosabb. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 15-én, Limában dönt arról, melyik város rendezheti a 2024-es nyári olimpiát. Budapest mellett csak két pályázó maradt versenyben: Los Angeles és Párizs.

Július 14–30. között viszont valódi verseny lesz, ráadásul Budapesten és Balatonfüreden – a vizes világbajnokság. Nagyon jól kell sikerülnie, ha csak a ráfordított csaknem 100 milliárd forint közpénzt nézzük. (Budapest eredetileg a 2021-es vb rendezését nyerte el, ám Guadalajara visszalépésével elvállaltuk és megkaptuk a négy évvel korábbi eseményt.) Már áll a verseny központi helyszínének otthont adó Dagály Uszodaközpont (képünkön), és szép lassan (inkább lassan) elkészül a Komjádi és a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda felújítása is.

Idehaza lesz még gimnasztikai Eb (májusban, Budapesten), női kézilabda BL Final Four (májusban, Budapesten) motorcsónak-vb (júniusban, Baján) és Európai Ifjúsági Olimpia (júliusban, Győrben).

Ami pedig a világ többi részét illeti. Január-februárban Almatiban rendezik a téli Universiadét (a nyárit augusztus-szeptemberben Tajpejben). Június a labdarúgásé: Oroszország rendezi a Konföderációs Kupát, Cardiff pedig a BL-döntőt. Júliusban lesz a Tour de France és Wimbledon, augusztusban pedig az atlétikai világbajnokság Londonban. Az évet az egyesült államokbeli Anaheimben zárják a súlyemelők, akik ekkor és ott rendezik világbajnokságukat.

Milliárdos pluszterhek

Újabb 5 milliárddal kerül többe a Dagály-projekt – ez az uszoda lesz a 2017-es budapesti vizes világbajnokság központja. 
Eddig 38,5 milliárd volt a beruházás költsége, ami most 43,3 milliárdra hízott. Miközben az úszópalota 95 százalékban kész, és januárban átadják. Emlékeztetőül: a beruházás kezdetekor 25 milliárdos összköltségvetést jósoltak, az úszópalotára pedig 8 milliárdot terveztek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!