Már nem csak a legjobb úszóink, vízilabdásaink előtt nyílnak meg az USA egyetemeinek kapui, tehetséges focisták is elnyerhetik a bőkezű sportösztöndíjak valamelyikét.

 
Popgeorgiev Pantelisz. Egyelőre csak a futball érdekli, de a bizniszt gőzerővel tanulja

Melyik sportoló ne irigykedne, amikor egy filmben vagy egy tudósításban azt látja: az amerikai egyetemisták meccsein – legyen szó amerikai fociról vagy kosárlabdáról – több néző van, mint egy átlagos magyar futballbajnoki fordulóban összesen. Az „amerikai álom” jó néhány éve már a magyar fiatal sportolóknak sem elérhetetlen, egyre többen jutnak ki az USA egyetemeire sportösztöndíjjal. Eddig főleg úszókról, vízilabdázókról hallottunk, ma már fiatal labdarúgókat is tárt karokkal várnak az egyetemi bajnokságokban. Bár a futball még mindig nincs az amerikai csúcssportágak között, egyre nagyobb az érdeklődés, a profi bajnokság mellett az egyetemi is jó körülményekkel és kedvező kilátásokkal várja a diákfutballistákat.

Popgeorgiev Pantelisz bolgár papa és görög mama gyermeke, magyar futballista, 2011-ben, 16 évesen szerződést kapott a Ferencvárosnál. Játszott a tartalék csapatban, néhányszor ült a nagy csapat kispadján, most Kansasbe készül. Az UMKC, vagyis a Missouri és Kansas City egyetemének diákja és futballcsapatának játékosa lesz négy évig. Azt meséli: hiába kapott jó lehetőséget igen korán, Magyarországon akkora a nyomás az edzőkön, hogy inkább játszatják az idősebb, tapasztaltabb, külföldről igazolt játékosokat, mint hogy a fiatalok beállításával kísérletezzenek, akik így nem jutnak elég játéklehetőséghez. És a magyar focit körülvevő pesszimista légkör sem vonzó a fiataloknak.

Pantelisz egy, a sportösztöndíjasokra specializálódott magyar cég segítségével jutott a lehetőséghez. Készítettek róla egy videoportfóliót, amit eljuttattak sok amerikai egyetemre. Több helyről kapott ajánlatot, öt egyetem képviselői el is jöttek Budapestre, hogy megnézzék játék közben. Végső döntésében, mármint, hogy a kansasi egyetemet választotta, az is közrejátszott, hogy a városnak „magyar” profi futballcsapata van. A Sporting Kansas City utánpótláscsapatánál edzősködik az egykori kispesti Urbányi István, a klub vezetőedzője pedig a szintén magyar származású Vermes Péter, aki bajnokságot is nyert csapatával, ahol most Németh Krisztián is játszik.

Az egyetemi felvételinél viszont nem kizárólag a sportteljesítmény számít, még a legtehetségesebbeknek is meg kell írniuk egy amerikai érettségi tesztet, amihez elengedhetetlen a stabil nyelvtudás. Pantelisz egy éve tudatosan készül az amerikai követelményekre. Tavaly a Fradiból a REAC NB III-as csapatába igazolt, az ösztöndíjnál ugyanis az is feltétel, hogy a játékos ne profi csapatból érkezzen. Az egyetemi bajnokság fociban is elég kemény, hetente akár három meccset is játszhatnak a csapatok. Emellett a tanulásban is helyt kell állni. Pantelisz egyelőre „business”-t tanul, csak később kell specializálódnia. Most azonban csak a futball érdekli, reménykedik benne, hogy előbb-utóbb sikerül bekerülnie a profi ligába.

Az amerikai felsőoktatás nagyon drága, a sportolói ösztöndíjak viszont igencsak nagyvonalúak, bár nem mindenkinek fedezi a teljes tandíját, így Pantelisznek sem. Normál esetben 36 ezer dollárt kellene fizetnie évente a tanulmányaiért, a 32 ezer dolláros ösztöndíjnak köszönhetően viszont ennek csupán a töredékét, 4000 dollárt kell adnia. Emellett a lakhatás, a felszerelés, sőt napi háromszori étkezés az egyetem hatalmas, több nemzet konyháját felvonultató „menzáján” is ingyenes, ezért szinte semmire nem kell költenie. Az első évben biztosan a campuson fog élni, így istenigazából belekóstolhat az amerikai tinifilmek világából ismert egyetemi életbe, később az a szokás, hogy a csapattársak többen együtt bérelnek lakást. „Egyelőre nem izgulok, inkább nagyon várom az utazást. Már felvettem a kapcsolatot néhány leendő csapattársammal, van közöttük német, olasz és brazil is” – meséli Pantelisz.

A sportélet az amerikai egyetemeken egy külön világ, a bajnokságok hasonlóan épülnek föl, mint a nagy profi bajnokságok, az ösztöndíjért cserébe teljesíteni is kell, de a nagy meccsterhelés, a sok edzés mellett a tanulmányokat sem lehet elhanyagolni. Az egyetemeknek pedig megéri kiválogatni és magukhoz csábítani a tehetségeket, hiszen egy későbbi sportoló sztár legalább olyan hírnevet hozhat, mint bármelyik onnan kikerült sikeres kutató vagy tudós.

Címkék: sport, labdarúgás, USA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!