Jövő hét közepén kezdődik a vívók idei legfontosabb versenye, a világbajnokság, amelyet Kínában rendeznek. Tavaly Lipcsében a magyar válogatott három éremmel zárta a vb-t. Győzött a kardozó Szatmári András, ezüstöt szerzett a férfi kardcsapat, míg a bronzot a párbajtőröző Rédli András vívta ki. Az idei esélyekről és a jövőről Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányt kérdeztük.

 

– Az eddigi szereplés alapján milyen eredményekre számít a vb-n? 

– Ez a legnehezebb kérdés, mert a vívást nem lehet kiszámítani. Azt lehet mondani, hogy éremesélyes a férfi kard, hiszen itt olimpiai és világbajnokaink vannak, a csapat pedig nemrég aranyérmes lett az újvidéki Európa-bajnokságon. Ahogy ott elnéztem azt a gyönyörű vívást, amit Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás bemutatott, azt kell mondanom, ebben a szakágban benne van minden lehetőség, de nyilván százszázalékosan nem lehet az eredményt megmondani. A női kard feltörekvőben van, előbb-utóbb itt is jönnek a sikerek. A férfi párbajtőrözőknél szinte teljes a fiatalítás, bár Rédli András a régi csapathoz is hozzátartozott. Náluk is lehetnek elvárások, végezhetnek akár az első, de a nyolcadik helyen is. Női párbajtőrben Szász-Kovács Emese a zászlóvivő, aki mindenre képes, olimpiai bajnok, a Világkupa-sorozaton is elöl van. Ebben a csapatban is építkezés folyik, vannak tehetséges fiatalok, talán 2024-re összekovácsolódik egy ütőképes együttes. Női tőrben sérülésekkel küzdünk, Knapek Edina pedig anyai örömök elé néz, itt nincsenek túlzott elvárásaink.

– A mieink közül ki áll a legelőkelőbb helyen a világranglistán? 

– Többen is jól állnak, inkább a kiemelt versenyzőinket mondom: a férfiaknál Szilágyi Áron, Szatmári András, Rédli András, a nőknél Szász-Kovács Emese, Márton Anna, és valószínűleg a nagyon tehetséges fiatal kardozó, Pusztai Liza is köztük lesz. Nekik nem kell vívni a 64-es táblára kerüléshez, és ez a népes mezőnyben nagy segítség versenyzőinknek.

– Hosszú évek óta a magyar vívósport neuralgikus pontja a férfi tőrvívás. Itt várható előrelépés? 

– Rajta vagyunk, de az az igazság, hogy a másik két fegyvernem, a kard és párbajtőr olyan sikeres, hogy ezeknek van húzóereje. Látni kell, hogy a fiatal tehetségek olyan fegyvernemekhez orientálódnak, ahol van eredmény, és vannak példaképek. Az edzők a férfi tőrvívásban is keményen dolgoznak, de nehéz a megfelelő létszámot összehozni, ezen kell valamilyen módon változtatni.

– Jövőre Budapesten lesz a világbajnokság, amely egyben már olimpiai kvalifikációs verseny. Kedvezően változtak a szabályok, megszűnik a rotációs rendszer, amely eddig az olimpia programjából váltakozva két-két fegyvernem csapatversenyét kiszorította, azaz Tokióban minden fegyvernemben lesz férfi és női egyéni és csapatverseny.

– A budapesti vb-n az eredményes szereplés kiemelten fontos a számunkra, emellett az is fontos cél, hogy valamennyi kvalifikációs eseményen teljes létszámmal részt vegyünk, és jó pozícióba kerüljünk. Az olimpiai kvóta kiharcolásánál inkább a csapatokra kell koncentrálni, mert az több versenyző kijutására ad esélyt, mint az egyéni viadal.

Címkék: vívás-kard-tőr

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!