Balla Virág, a győriek kenusa volt a júniusi belgrádi kajakkenu Európa-bajnokság egyik legeredményesebb magyar versenyzője. Klubtársával, Devecseriné Takács Kincsővel 500 és 200 méter párosban is győzött, egyesben pedig 200 méteren bronzérmet szerzett. Külön öröm, hogy a női párosok 500 méteres száma, valamint a 200 méter egyes is bekerült az olimpiai programba, így Tokióban megnövekedhetnek a magyar esélyek. A 24 esztendős, immár háromszoros Európa-bajnok versenyzővel beszélgettünk.

 

– Tízéves kora óta a Graboplast Győr versenyzője. Nehéz volt megszokni a térdepelést a labilis kenuban? 

– Nem volt egyszerű. Én az elején azért szenvedtem, mert gyakran felvizesedett a térdem, de idővel hozzászokik az ember. A lányok közül Győrben először Kincső kezdett kenuzni, láttuk, hogy neki milyen jól megy, ezért úgy döntöttem, én is megpróbálom. 

– Korábban a nagy világversenyeken Takács Kincső Lakatos Zsanettel alkotott sikeres párost. Önök hogyan kerültek össze? 

– Zsani 2016-ban elment az egyesületünktől, azóta versenyzünk együtt. Kincső rengeteg tapasztalattal rendelkezik, igazából rá hallgattam, amit mondott, megpróbáltam végrehajtani, és így egész gyorsan összecsiszolódtunk.

– Azt mondják, az nem is igazi „hajós”, aki még nem borult a vízbe. 

– Ez így van. Én például idén februárban az első evezésnél, és most, a szolnoki válogató előtti edzések egyikén is beborultam, mert megcsúszott a lábam. 

– Melyik távot szereti jobban? 

– Az 500 métert. A 200 méter elég lutri szám. Ha nem sikerül a rajt, vagy nem sikerül fejben összerakni a pályát, akkor nagyon hamar elvész a jó eredmény, míg 500 méteren van javítási lehetőség, és ott megmutatkozik az állóképesség is. 

– 24 éves. Minden idejét leköti a sport, vagy azért a saját korosztálya életét is éli? 

– Igazából minden energiámat a kenuzásra fordítom, de azért próbálok időt szakítani a barátaimra. Ők eleinte nehezen értették, hogy nekem a sport az első, de ma már egyre jobban be tudom osztani, hogy kivel mikor tudok találkozni. Nem érzem magamat kívülállónak, hiszen Kincsővel is szinte egy korosztályhoz tartozunk, és azok a fiúk sem sokkal fiatalabbak nálunk, akikkel együtt edzünk.

– Úgy tudom, hogy egyetemista. 

– Igen, rekreáció és egészségfejlesztés szakra járok, és az egyetemtől nagyon sok segítséget kapok, hogy ott se legyenek elmaradásaim. 

– A világbajnokságra augusztus 23. és 26. között kerül sor a portugáliai Montemor-o-Velhóban. Párosban Takács Kincsővel 500 méteren, egyesben pedig 200 méteren indul. Mennyivel lesz más a vb, mint az Európa-bajnokság volt? 

– Jóval nehezebb lesz. Ott lesznek a nagy ellenfeleink, a kanadaiak, de szerintem az európai országokból az oroszok, a beloruszok is erre a versenyre erősítenek. Emellett a portugál pálya jellemzője, hogy ott szinte egész nap oldalszél fúj, ami a kenusoknak nem igazán kedvez, persze próbálunk felkészülni mindenre. 

– Milyen eredménnyel lenne elégedett? 

– 500 párosban Kincsővel szeretnénk dobogóra állni, mert ez tavaly elmaradt. Akkor nagyon csalódottak voltunk, mert egész évben dobogózni tudtunk a világkupákon és az Európa-bajnokságon is, a vb-n viszont lecsúsztunk róla. Egyéniben pedig nem tudom magamat hova tenni a mezőnyben, de szeretnék minél jobban felkészülni és sikeresen szerepelni a világbajnokságon.

Címkék: kajak-kenu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!