Péntek este Amszterdamban mélypontra került a magyar labdarúgás. Nem mindenki éli meg azonban tragédiaként a történteket, Muszbek Mihály sportközgazdász, a Magyar Labdarúgó Liga volt elnöke szerint például nincs szó kellemetlen meglepetésről, a pályán látottak ugyanis pontosan megfelelnek a magyar futball jelenlegi állapotának.

– Szomorú ezt kimondani, de a vereség, még ilyen arányban is, a realitást tükrözi. Az eredmény a magyar labdarúgás egészéről állít ki bizonyítványt, az utánpótlás-neveléssel, valamint a szövetség és a hazai klubok munkájával együtt. Európa középmezőnyének aljára csúsztunk vissza, mondhatni, leléptünk a futball színpadáról és jelenleg a súgólyukban vagyunk.

– Van innen visszaút?

– Lehet sikeres egy hozzánk hasonló lélekszámú ország, ott van például Belgium, Norvégia vagy Portugália. Csak épp el kellene fogadni, hogy egy ilyen méretű ország másolásra van kényszerítve. Nem szégyen tanulni azoktól, akik nálunk jobban csinálják, mondjuk, a tehetségek kiválasztását. Mi továbbra is az „ügyeskéket” keressük a gyerekek közt, pedig a világ már rájött, hogy olyan „alkatrészekre” van szükség, akik tökéletesen beilleszthetők a játékrendszerekbe, ahol meg is oldják a feladataikat.

– Csak hát mi a mindenre kiterjedő átalakítások helyett inkább csak kapitányt cserélünk és várjuk a csodát…

– Pedig egy szövetségikapitány-csere önmagában szinte semmit nem ér. Csodát várni holnaptól meg felesleges, és azzal, hogy a jóformán csak drukkerként viselkedő szövetségi kapitány, a sportvezetők és más funkcionáriusok hamis reményeket keltenek a szurkolókban, csak fokozzák a vereségek utáni csalódottság érzetet. Az utánpótlás-válogatottaink teljesítményét nézve úgy látom, a mostani 12-14 éves korosztály a legkorábbi, akikkel, ha megfelelő rendszerben foglalkozunk, előreléphetünk. Mindez azt is jelenti, hogy aki a mai magyar labdarúgásban 15 évnél rövidebb távlatban pozitív dolgokról beszél, az hazudik.

Nekünk „nyolc”

„Románia ellen csalódást okoztunk a szurkolóknak, most meg kell mutatnunk, hogy tudunk küzdeni és meg kell halnunk a pályán” – ígérte még a meccs kezdete előtt Dzsudzsák Balázs. A végeredmény ismert, a reakciók pedig a legtöbb esetben nem tűrik a nyomdafestéket. Megnéztük, ki hogyan reagált a vereség hírére.

Orbán Viktor Facebook-oldalán nem emlékeztek meg külön a meccsről, pedig a miniszterelnök előszeretettel kommunikál a válogatottról. Tegnap is csak egy hússütögetős kép került megosztásra, „Szombat délután” címmel. A kommentelők azonban értették a viccet, sőt, rá is kontráztak: „8-1enlő részre vágja, remélem” – írta egyikük.

Surján László viszont feltehetőleg a 65. percig, Devecseri öngóljáig bírta a feszültséget, így csak annyit írt a Facebookon: „Kommentár nélkül: Hollandia– Magyarország 6:1”. Az egyik posztoló szerint „a többi két gólt elvitte a rezsicsökkentés”.

Sokak fejében megfordult a párhuzam, amit a legtömörebben a 444.hu-n találtunk: „1 holland gól – 1 új stadion”.

Deutsch Tamás tőle szokatlan, békülékeny hangnemet ütött meg: „Magyarország jobban teljesít. Kivéve a futballban! (de ne bántsátok a szerencsétlen épülő stadionokat, nem ők kaptak ki gyalázatos módon)”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezető-helyettese már nem volt ilyen engedékeny: „Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni…” Viszont gyorsan meg is érkezett a válasz a poszt alatt: „Igaza van! A Fidesznek is le kell mondania!”

Az MLSZ oldalán is sokan kérték számon a vereséget. „Mostantól fizessetek ti, meg a játékosok nekünk, ha címeres mezt akarnak viselni!”

És hogy mi is történt valójában, azt talán a magyar válogatott középpályása, Varga József fogalmazta meg a legjobban: „Nem találok szavakat, megaláztuk saját magunkat. Nem tudok semmi pozitívumot mondani, amit ma a pályán nyújtottunk, az értékelhetetlen.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!